İçeriğe geç

Tmk 301 Maddesi Nedir

301 maddesi nedir?

TCK Madde 301 – (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Babalık davası hangi şartlarda açılır?

Yüksek Temyiz Mahkemesi’ne göre, babalık davası açmanın ilk şartı annenin kimliğinin belirlenmesidir. Başka bir deyişle, çocuk ile anne arasında bir soy hattı olmalıdır. Babalığı tespit etmenin ikinci şartı, çocuk ile başka bir erkek arasında soy hattı olmamasıdır.

Babalık davasında neler talep edilebilir?

Babalık davası anne tarafından açılırsa, çocuğun babası olduğu iddia edilen kişi ile çocuk arasında bir babalık ilişkisi kurulması amaçlanır. Anne ayrıca doğum sonucu uğradığı maddi zararın tazminini de talep edebilir.

Babalık davası neden açılır?

Babalık davası, davalı erkeğin gayri meşru çocuğun babası olduğunu tespit etmek için, çocuk ile gayri meşru çocuğunu kendi rızasıyla tanımayan baba arasında bir soy ilişkisi kurmak amacıyla açılan bir davadır. Bu tespiti elde etmek için açılan davaya “babalık davası” denir.

TCK 301 memuriyete engel mi?

Bu suç, kanunen kamu hizmetinin engellendiği suçlar arasında yer almamakla birlikte, nitelikli hakaret suçu bu kapsam dışında tutulmuş olup, iki yıldan az sürede verilmesi gereken ceza, HAGB’ye tabi olduğu sürece kamu hizmetinin engeli oluşturmaz.

TCK 301 şikayete tabi mi?

Suçun şikayet süresi ve zamanaşımı: Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Devletin kurum ve organlarını aşağılama suçu, cezai suçlar arasında yer almadığından re’sen Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulur. Bu suçlar için şikayet süresi yoktur.

Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?

Çocuk evlilik dışı doğmuşsa, çocuğun kayıtlı olduğu kişi kim olursa olsun velayet annede kalır. Velayet annede olsa bile, çocuğun babaya karşı hakları geçerlidir. Baba gayri meşru çocuğu tanımıyorsa, anne yasal işlemlerin ardından babalık davası açabilir.

Babalık davası sonucu ne olur?

Babalık davası kabul edilirse, çocuk ile davalı baba arasındaki soy bağı kurulmuş olur. Bu, nüfus verilerinde değişikliklere yol açar. Çocuk, babasının soyadını alır.

Babalık davası nasıl ispatlanır?

Evlilik dışı doğan bir çocuğun babalığını nasıl kanıtlayabilirsiniz? Babalık davalarında, ispat yükümlülüğü davacıya aittir. Bu bağlamda, davacı anne veya çocuk, iddia edilen babanın biyolojik baba olduğunu kanıtlamalıdır.

Babalık davası kaç ay sürer?

Adalet Bakanlığı’nın babalık davasının süresi için yargıda belirlediği hedef süre 11 aydır, bu da davanın işleme süresinin 330 gün olduğu anlamına gelir. Bu süre, davayı etkileyen faktörler, itirazlar ve mahkeme itirazları nedeniyle uzayabilir.

Mahkeme kararı ile babalık testi nasıl yapılır?

Mahkeme tarafından DNA testi yapılmasına karar verilmesi halinde, DNA testi Adli Tıp Kurumu’nda yapılacaktır. Adli Tıp Kurumu dışında yapılan incelemeler mahkeme kararına esas alınmayacaktır. DNA testleri Adli Tıp Kurumu hariç olmak üzere yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış moleküler genetik laboratuvarlarında yapılabilir.

Babalık tanıma davası kime karşı açılır?

Dava, ana ve çocuğa karşı açılır. Ana, çocuk ve çocuğun ölümü halinde altsoyu, Cumhuriyet savcılığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kişiler: Bu kişiler, mirası tanıyan kişiye veya mirası tanıyan kişi ölmüşse mirasçılarına karşı iptal davası açarlar.

Babalık davası ücreti 2024 ne kadar?

1. Dava açma ücreti ne kadardır (427.60 TL)? Babalık davası açarken ödemeniz gereken ilk ücret dava açma ücretidir. 2025’ten itibaren dava açma ücreti 427.60 TL olacaktır.

Babalık davasında tanık dinlenir mi?

Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı davalarda yeni bir tanık listesi düzenlenebilir. Örneğin, babalık, ebeveynliğin reddi, velayet ve hizmet tespiti ile ilgili davalarda yeni bir tanık listesi sunulması mümkündür.

Biyolojik babalığı reddedildi ne demek?

Bu, mahkeme kararı kesinleştiğinde, çocuk ile baba arasındaki babalık ilişkisinin, çocuğun doğumundan bu yana hiç kurulmamış gibi yorumlanması anlamına gelir. Babalığın reddedilmesi kararıyla, çocuğa karşı haklar ve yükümlülükler sona erer.

Küfür etmenin cezası kaç TL?

Hakaret suçunun cezası: Hakaret suçunun cezası günlük 20 TL’den az, 100 TL’den çok olmamak üzere, 5 günden az, 730 günden çok olmamak üzere verilir. Bu durumda hakimin takdirine bağlı olarak 100 TL’den 73.000 TL’ye kadar para cezası verilebilir.

31 3 maddesi cezası nedir?

(3) Suçu işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da henüz onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında, suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa, onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası; müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa, oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir.

Hakaret suçu kamu davasına döner mi?

Hakaret nedeniyle kovuşturma ihbarı gerektiren bir suç olduğundan soruşturma, savcılığa ihbarın ulaşmasından sonra başlar. Soruşturma sonucunda suç şüphesi yeterli bulunursa savcılık, kovuşturma makamı olarak kamuya açık şikâyette bulunur.

Devlete hakaret cezası nedir?

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine, Devletin yargı organlarına, askerî veya kolluk kuvvetlerine alenen hakaret eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Bir Türk vatandaşı, yurt dışında Türklüğe hakaret ederse, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

Kaynak: nicos.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir