İçeriğe geç

Hırsızlık Yapan Kişi Nasıl Şikayet Edilir

Hırsızlık kime şikayet edilir?

Suçla ilgili ihbar veya şikâyetler Başsavcılığa veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (5271 Sayılı Kanun 158). Valilik veya Kaymakamlıklara veya Mahkemeye hitaben yazılan ihbar veya şikâyet ilgili Başsavcılığa gönderilir (5271 S. K.).

İlk kez hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?

Basit hırsızlık ve açıkta eşya bırakma suçunun cezası (TCK 141) TCK’nın 141. maddesinde düzenlenen basit hırsızlık suçunun işlenmesi halinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Hırsızlık suçu nasıl ispatlanır?

Belirli olayın özelliklerine ve yasal delillere dayalı deliller sunulmalıdır. Suç mahallinden kamera kayıtları, fotoğraflar veya ses kayıtları varsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olayı gözlemleyen bir görgü tanığı varsa, tanık ifadeleri kullanılabilir. Bir itiraf varsa, bu da delil açısından çok önemlidir.

Basit hırsızlık şikâyete tabi mi?

Hırsızlığın her türlüsü, basit veya ağırlaştırılmış olsun, kendiliğinden soruşturulması gereken suçlardır. Başka bir deyişle, şikayette bulunma hakkı yoktur ve şikayette bulunmak için zaman sınırı yoktur. Hırsızlık suçunun cezası bir ila üç yıl hapistir.

Karakola şikâyet edilince ne olur?

Polise gidip bir ihbarda bulunmak istediğinizi söylerseniz, görevli memur ifadenizi alır ve kaydeder. Olayı anlattıktan ve ihbarda bulunmak istediğinizi ve uzlaşmak istemediğinizi açıkladıktan sonra, polis prosedürü kapatılır ve ifadeniz savcılığa iletilir.

Rahatsız eden birini savcılığa verince ne olur?

Soruşturma başlatma: Cumhuriyet savcısı delilleri inceleyerek soruşturma başlatabilir. Cezai işlem: Soruşturma sonucunda suçlu kişiye karşı cezai işlem başlatılabilir. Koruma kararı: Cumhuriyet savcısı suçlu kişiye sizinle iletişime geçmesini yasaklayan bir koruma kararı çıkarabilir.

Hırsızlıkta delil yoksa ne olur?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli, makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.

Basit hırsızlık nedir?

Basit hırsızlık, bir kişinin başka bir kişinin malını onun izni olmadan çalması eylemidir. Bu planlanmamış ve genellikle önemsiz bir hırsızlık olabilir. Ancak bu, cezanın hafif olacağı anlamına gelmez. Hukukumuz, basit hırsızlık için cezayı belirlerken birçok faktörü hesaba katar.

Ne hırsızlık sayılır?

TCK 141/1’de belirtildiği üzere; Başkasına ait taşınır bir malın, sahibinin rızası olmaksızın, kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla alınması hırsızlık sayılır.

Hırsızlık nasıl tespit edilir?

Hırsızlık mahallerinde her türlü delil ve eşya bulunabilir. Özellikle değişikliğe uğramış yerler, hırsızın dikkatini çekebilecek yerler ve dışarıdan getirilen ve mekanla hiçbir ilgisi olmayan eşyalar incelenmelidir. Suç mahalli incelemeleri ve delil aramaları işlenen hırsızlığın türüne göre değişiklik gösterir.

A101 hırsızlık cezası nedir?

Gece çarşıda hırsızlık suçunun işlenmesi (TCK m. 143) Hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m. 143).

Hırsızlığın denetimi kaç yıl sürer?

Hırsızlık suçunu işleyen kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirse sanığa 5 yıl ertelenmiş hapis cezası verilir. Beş yıllık denetim süresi içinde kasıtlı suç işlemezse cezasında indirim yapılır.

Hırsızlıkta şikâyet geri çekilirse ne olur?

Hırsızlık suçu şikâyete bağlı bir suç değildir. Bu nedenle şikâyet geri çekilse bile kamu davası düşmez. Hırsızlık suçunun basit hali (TCK 141), cezası daha az olan çeşidi (TCK 144/1) ve nitelikli hırsızlık suçlarının kanunen yerleşik halleri (TCK 142/1,2,3) arabuluculuğa tabidir.

Hırsızlık suçunda tutuklama olur mu?

Tutuklama hükümlerinin uygulanmasının koşulu, şüphelinin hırsızlık suçunu işlediğine dair kuvvetli şüphe bulunması ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 100. maddesinde belirtilen şartların bulunmasıdır. Bu şartlar sağlandığı takdirde tutuklama hükümleri uygulanabilir. Bu suç, re’sen soruşturulan ve kovuşturulan bir suçtur.

Gece vakti hırsızlık şikâyete tabi mi?

Hırsızlığın tüm biçimleri, basit veya ağırlaştırılmış olsun, resen araştırılması gereken suçlardır. Hırsızlık suçu, ihbar konusu olan suçlardan biri olmadığından, suçu ihbar etmek için bir zaman sınırı yoktur.

Hırsızlık kim aranır?

– Hiçbir şeye dokunmayın! – 112 acil numarasını arayın! – Polis karakoluna giderek başvurun!

Hırsızlık olduğunda ne yapmalı?

· En yakın polis karakolunun telefon numarası telefon rehberine eklenmelidir. · Eve hırsız girdiği tespit edilirse, olay en kısa sürede güvenlik güçlerine bildirilmeli ve kolluk kuvvetlerinin talimatı doğrultusunda devriye olay yerine gelene kadar beklenmeli, hiçbir şeye dokunulmamalı, iz ve delil kaybı yaşanmamalıdır.

Hırsızlığa hangi şube bakıyor?

Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü

Hırsızlık suçu kime karşı işlenir?

Hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanununun Malvarlığına Karşı Suçlar maddesinde düzenlenmiştir. Madde 141 – (1) Başkasına ait taşınır bir malı, sahibinin rızası olmaksızın, kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla bulunduğu yerden alan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kaynak: toptankilit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir