İçeriğe geç

Ilk Defa Kira Geliri Beyannamesi Nasıl Verilir

İlk kira beyannamesi ne zaman verilir?

Kira geliri elde eden mülk sahipleri, beyannamelerini 1 Mart – 1 Nisan tarihleri ​​arasında (31 Mart’ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle) verebilecekler.

Kira geliri nasıl beyan edilir?

Vatandaşlar, www..tr adresindeki internet üzerinden Hazır Beyan Sistemi’ne giriş yaparak, hazırlanan beyannameleri onaylayarak veya gerekli değişiklikleri yaparak kira beyannamelerini hızlı ve kolay bir şekilde verebilirler. Bu işlem, kişinin ikamet ettiği bölgedeki vergi dairesinde de yapılabilir.

Kira gelir beyannamesi e-devletten nasıl verilir?

E-devlet üzerinden kira beyannamesi doldurma E-devlet sisteminin arama kısmına “İnternet Vergi Dairesi” yazarak şifrenizle e-devlet sistemine giriş yapın. “Tamamlama Beyannamesi Sistemi” sekmesinde “Beyanı buradan doldurun” kısmına tıklayın. Daha fazla makale …•25 Ocak 2023

Yıllık kira geliri ne kadar olursa vergi verilir 2024?

2023 yılında toplamda 21.000 TL’yi aşan konut kira geliri elde edenler (2024 yılı muafiyet tutarı 33.000 TL) beyanname vermek zorundadır. 2023 yılı için geçerli muafiyet tutarı 21.000 TL olup, bu muafiyetten yalnızca konutlardan kira geliri elde edenler faydalanabilir.

1 tane evi olan kira vergisi öder mi?

Türkiye sınırları içerisinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan hak sahiplerinin konutlarından vergi alınmaz. Birden fazla hisseye sahip olanlar veya emekli oldukları halde çalışıp ücret alanlar bundan yararlanamaz.

10.000 TL kiranın vergisi ne kadar?

Kira stopajı brüt kira bedeli x %20 olarak hesaplanır. Bu durumda kiracı brüt kira bedelinin 2. taksiti olan 10.000 TL’yi öder.

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Kira geliri vergisi zamanında ödenmezse veya beyanname verilmezse ceza uygulanır. Bu ceza kira bedelinin yüzde 5’ine kadar çıkabilir ve vergi muafiyeti talep edilemez. Ayrıca, gecikmiş ödemeler için aylık faiz alınır ve usulsüzlükler için ceza da uygulanabilir.

Kimler kira beyannamesi vermez?

Kira, ücret, taşınır mal geliri veya diğer gelirler ile ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler bu sistem üzerinden vergi beyannamesi veremezler.

Kira geliri ne kadar olursa vergiye tabi olur?

Daire kira geliri (144.000 – 21.000) ile işyeri kira geliri (300.000 + 123.000) toplamının istisna sınırını aşması halinde oluşan 423.000 TL’lik vergiye tabi kazancın, 2023 yılı beyan sınırı olan 150 TL olması öngörülüyor.

Kira gelirini kim alıyorsa beyanı o verecek?

Gayrimenkul ve benzeri mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirinin beyanında bazı özel durumlar vardır. Hukuki açıdan, malikin vergi dairesine bildirimde bulunurken bu kira gelirini beyan etmesi zorunludur.

Kira geliri beyannamesi nereye ödenir?

Kira vergisi beyannamesi ikametgahınızdaki vergi dairesine veya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın (GİB) resmi internet sitesi üzerinden verilir. Dilerseniz bu işlem için ilgili kurumun hazır beyan sistemini kullanabilirsiniz.

E-devletten beyanname verilir mi?

Peki e-devlet üzerinden emlak vergisi beyannamesi nasıl verilir? · E-devlet hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. · Giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Emlak Beyanı” yazıp ilgili servise tıklayın. · Karşınıza çıkan ekranda sizden emlakınızla ilgili bilgileri girmeniz istenecektir.

Vergi dairesi kira gelirini nasıl tespit eder?

Kira gelirini doğru bir şekilde belirlemek için kiracılardan bilgi toplamaya başladı. 1 Mart’tan itibaren kiracılar “Dijital Vergi Dairesi”nden bir bildirim formu doldurabilir. Bu, beyan edilen kira gelirinin kiracıların sağladığı bilgilerle karşılaştırılmasını sağlar.

Ev sahibi kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?

Makbuz ve belge düzenlenmesi Kiranın şahsen ödendiğini kanıtlamanın en etkili yollarından biri makbuz ve belge düzenlenmesidir. Kira şahsen ödendiğinde, kiracı ev sahibinden bir makbuz almalıdır.

Kira gelir vergisinden kimler muaf?

2023’te yıllık kira geliri 21.000 lira ve altı olan hiç kimse gelir vergisi ödemeyecek. 2024 için 33.000 lira gelir vergisi muafiyeti açıklandı.

Kira beyannamesi 2024 ne zaman verilir?

2023 yılı dönemine ilişkin gayrimenkul sermaye iradı beyannamelerinin, 1 Mart – 1 Nisan 2024 tarihleri ​​arasında (31 Mart 2024 tarihi hafta sonuna denk geldiğinden) verilmesi zorunludur.

Kimler kira beyannamesi vermez?

Dolayısıyla 2023 yılında konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen kira geliri 21.000 TL ve altında ise gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak yıllık kira geliri bu tutarı aşarsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir.

2024 Basit Usul Kira Sınırı Ne Kadar?

İşyeri malikine ait ise emsal kira bedeli tespit edilerek dikkate alınır. Ancak kiraya verilmiş ise; yıllık kira bedeli, büyükşehir sınırları içerisinde 55.000 TL’yi, diğer belediye sınırları içerisinde ise 34.000 TL’yi geçemez.

Kira beyannamesi verilmez ise ne olur?

– Beyana tabi kira geliri beyan edilmezse, mükellef adına Gelir Tahsil Komisyonu tarafından belirlenen bir ceza kesilir. Gelir vergisi ve vergi ziyaı cezası tahmini gelir üzerinden hesaplanır.

Kaynak: neu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir