Köprü’nün nasıl yazılır?
Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, abide vb. Tüm yapı adlarının sözcükleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı vb.
Köprü altı bitişik mi?
Örnek olarak: müdür, patron, hasta yatağı, başhekim, çavuş, yüzbaşı… 2. Eğer aşağı, yukarı, yukarı kelimeleri belirli bir yeri belirtmiyorsa yanına yazılır: öğleden sonra, öğleden sonra, bilinçaltı, böbreküstü, köprü altı, yer altı… 3.
Çanakkale Boğazı nasıl yazılır?
Yer adlarında ilk addan sonra şu sözcükler getirilir: deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. Türü belirten orta adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle vb. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayımlandı.
Güneydoğu nasıl yazılır?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …
Boğaz Köprüsü’nün nasıl yazılır?
Kılavuzda şöyle denmektedir: “Bu ekten başka bir sahiplik eki, sonunda 3. tekil şahıs sahiplik eki bulunan özel bir isme eklendiğinde kesme işareti konulmaz.” Kural eklenmiştir. Buna göre, Boğaziçi Köprüsü/Bizim Boğaziçi Köprümüz gibi örneklerde meydana gelen konuşma olayı, 3. tekil şahıs sahiplik ekinin atlanması değildir.
Köprü ismine gelen ekler nasıl yazılır?
Saray, konak, han, kale, köprü, abide vb. İsimlerindeki çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya Köşkü’ne, Ankara Kalesi’nden Çanakkale Şehitliği’ne.
Boğaz köprümüzün kesmeyle ayrılır mı?
UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Tahmin” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “öngörü” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “öngörü”dür.
Köprü altı neresi?
Kemancı (Köprüaltı, Köprüaltı Kemancı, Köprü Kemancısı, Eski Kemancı olarak da bilinir), 1986 yılında Galata Köprüsü’nün altında kurulmuş bir rock bardır.
Olağan dışı nasıl yazılır?
Unusual, ayrı yazılmış bir kelimedir. TDK’ya göre “usual” kelimesinin yazımı yanlıştır ve yanlış yazılmış olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi olağandışı haliyle yazmanız gerekir.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Tavuk göğsü nasıl yazılır?
Yemek isimleri: bayangöbeği (tatlı), bayanbudu (köfte), catdili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (bisküvi), alinazik (kebap), vb.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Hafta içi nasıl yazılır?
Weekday kelimesinin doğru yazımı: TDK tarafından belirlenen Weekday kelimesinin doğru yazımı “weekday”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım weekday’dir.
Mostar koprusunun nasıl yazılır?
Stari Most (kelimenin tam anlamıyla: ‘Eski Köprü’), Mostar Köprüsü olarak da bilinir, Bosna-Hersek’in Mostar kentinde yeniden inşa edilmiş 16. yüzyıl Osmanlı köprüsüdür. Stari Most (kelimenin tam anlamıyla: ‘Eski Köprü’), Mostar Köprüsü olarak da bilinir, Bosna-Hersek’in Mostar kentinde yeniden inşa edilmiş 16. yüzyıl Osmanlı köprüsüdür.
Ki bağlacı nasıl yazılır?
Ayrı ayrı yazılan bağlaçlar: Bilmiyorum, bu nedenle, ayrıca, vb.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden nasıl yazılır?
Saray, konak, han, kale, köprü, anıt vb. Yapı adlarının tüm kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Konağı, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı.
Özel isimlerde ciğim eki nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Kaynak: caddelife.com.tr