Memurun savunması nasıl alınır?
Memurun savunma hakkı Memurun savunması alınmadan memura disiplin cezası verilemez. Savunma talep yazısında; iddia edilen eylem ve durumlar açıkça belirtilmeli ve yer, zaman, kişi ve olay belirtilmelidir. Memura en az 7 gün önceden bildirimde bulunulmalıdır (7 günden az süreler iptal gerekçesi olarak değerlendirilecektir).
Memurdan savunmayı kim ister?
Savunma, soruşturmanın son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir.
Memura savunması için kaç gün verilir?
Disiplin raporu kesinleştikten sonra, yetkiliye savunmasını sunması için en az 7 (yedi) günlük bir süre verilecektir. Ayrıca, bu süre içinde savunmasını sunmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtilmiştir.
Savunmadan kaç gün sonra ceza verilir?
Savunmadan sonra karar almak kaç gün sürer? Savunmadan sonra mahkumiyet almak ne kadar sürer? Disiplin amirlerinin soruşturmanın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde uyarı, kınama ve maaş kesintisi vermeleri gerekir.
Savunma kabul edilmezse ne olur?
ÖZET: İş sözleşmesi işçinin verimliliği veya davranışı ile ilgili nedenlerle feshedildiğinde işçinin savunması ileri sürülmelidir. İşçinin savunması ileri sürülmeden haklı nedenle fesih yapılması halinde; fesih geçersiz sayılacak ve işe iade davası işçi lehine kapanacaktır.
Savunma nasıl istenir?
İşveren, olay raporuna dayanarak personelden yazılı bir savunma talep etmek için bir “Savunma Talebi Formu” hazırlamalıdır. İşveren, bu formu kullanarak çalışandan iddialara karşı savunmasını yapmasını ve kendisine rapor edilen olayı doğrudan Savunma Talebi Formu’nda belirtmesini ister.
Disiplin soruşturmasında ilk kimin ifadesi alınır?
Soruşturma Planı Oluşturma: Soruşturma/soruşturma, varsa muhbir veya şikayetçinin ifadelerinin kaydedilmesiyle başlar. Tanık ifadeleri, muhbir veya şikayetçinin ifadelerinden hemen sonra veya böyle bir süre yoksa kaydedilir. Sanıkların ifadeleri en son kaydedilir.
Savunma süresi kaç gündür?
“Soruşturmacı veya yetkili disiplin kurulunca verilen en az yedi günlük süre içinde veya belirlenen tarihte savunmasını vermeyen görevli, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.”
Memura tutanak tutulursa ne olur?
Yetkiliye karşı bir rapor sunmak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.
Memur savunma yazarken nelere dikkat edilmeli?
Yetkili, savunmasını yazılı veya sözlü olarak sunabilir. Yetkililere karşı disiplin soruşturması durumunda savunma, bildirim mektubunda belirtilen olay ve olgulara odaklanmalı, çok ayrıntılı veya alakasız bilgiler içermemeli ve konudan sapmamalıdır.
Memur savunma yapmazsa ne olur?
Devlet Memurları Kanunu Madde 130 Bu maddeye göre savunma hakkı temel bir haktır ve bu hak kullanılmadan disiplin cezası verilemez. Devlet memuruna kendini savunması için yeterli süre verilmeli ve bu süre 7 günden az olmamalıdır. Devlet memuru belirtilen süre içinde kendini savunmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
3 gün işe gelmeyen memura ne ceza verilir?
3 gün işe gitmemenin cezası nedir? Mazeretsiz ve sürekli olarak 3 ila 9 gün işe gelmeyen bir memur, Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca terfinin askıya alınması cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu ceza, memurun bir ila üç yıl boyunca mevcut rütbesinden ilerleyememesine neden olabilir.
7 günlük savunma süresi nasıl hesaplanır?
Savunma için 7 günden fazla süre verilmesi uygun görülürse, 7 günden fazla süre verilebilir. Savunma için asgari süre 7 gündür. Ancak bu 7 güne tebligat günü ve savunmanın son günü dahil değildir; süreç toplam 9 gün sürmektedir.
Memura disiplin soruşturmasını kim açar?
Disiplin soruşturmasının başlatılması, bir rapor, bildirim veya disiplin suçu işlendiği bizzat biliniyorsa disiplin işleri başkanının imzaladığı soruşturma izni ile yapılır. Suçu işleyen kişinin emeklilik veya başka bir nedenle görevine son verilmesi, hakkında soruşturma açılmasına veya soruşturmanın sürdürülmesine engel değildir.
Memur soruşturma dosyasını görebilir mi?
Bir memurun disiplin soruşturması sırasında soruşturma dosyasını inceleme ve hukuki yardım alma hakkının reddedilmesi adil yargılanma hakkını ihlal eder. Devlet Memurları Kanunu’nun 129. maddesi Yüksek Disiplin Kurullarının karar alma usullerini ve memurun haklarını düzenler.
Savunma kaç gün içinde istenir?
Çalışanın savunmasını sunması için en az yedi günü vardır. Çalışan bu süre içinde savunmasını sunmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Memur savunma yazarken nelere dikkat edilmeli?
Yetkili, savunmasını yazılı veya sözlü olarak sunabilir. Yetkililere karşı disiplin soruşturması durumunda savunma, bildirim mektubunda belirtilen olay ve olgulara odaklanmalı, çok ayrıntılı veya alakasız bilgiler içermemeli ve konudan sapmamalıdır.
Çalışanın savunması nasıl alınır?
Çalışanın savunması genellikle yazılı olarak yapılır. Yazılı savunma, olayın resmi kaydını temsil eder ve olası bir mahkeme davasında delil görevi görür. Ancak bazı durumlarda, çalışanın talebi üzerine savunma sözlü olarak da yapılabilir.
Memur savunma hakkı nedir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 129. maddesinin 2. fıkrasında; “Hakkında kamu görevinden çıkarma cezası istenen kamu görevlisi, soruşturma dosyalarını incelemek, tanık dinletmek ve Disiplin Kurulu önünde veya vekili aracılığıyla sözlü veya yazılı savunma yapmak hakkına sahiptir.” denilmektedir.
Kaynak: fancycat.com.tr