İçeriğe geç

Türkiyenin 4 Büyük Ovası Neresi

Türkiye’nin en büyük ovaları hangileri?

Bu yıl Büyük Ovalar sayısının 500’e ulaşması bekleniyor. Büyük Ovalar korunan alanlarının toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektardır. Alan bakımından Konya 1 milyon 677 bin hektardan fazla alanıyla birinci sırada, Şanlıurfa 937.573 hektarla ikinci, Adana 445.189 hektarla üçüncü sırada yer almaktadır.

Ülkemizdeki en büyük ova nedir?

Çukurova Delta Ovası, Toros Dağları’nın kuzeyinde yer alır ve aslında Türkiye’nin en büyük ovasıdır. Yüksek alüvyon içeriğine sahip nehirler tarafından oluşturulmuştur. Çok sayıda sulama olanağına sahip olan ova, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezidir.

Türkiye’nin en büyük delta ovası neresidir?

Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşıdığı alüvyonların oluşturduğu delta ovaları ve sulak alanların bir kompleksidir. Samsun İli’nin Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. 56.

Konya Ovası Türkiye’nin kaçıncı büyük ovası?

Konya Ovası, Çukurova’daki Delta Ovası’ndan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ovasıdır.

Ülkemizin ovaları nelerdir?

Türkiye OvalarıÇubuk OvasıIğdır OvasıAğrıPasinler.Niksar.Varto.KahramanmaraşErzincan.Daha fazla ürün…

Elbistan Türkiye’nin kaçıncı büyük ovası?

Bugün Türkiye’nin dördüncü büyük ovasında yer alan Elbistan, ekonomik ve coğrafi bakımdan ilin en büyük ilçesidir.

Muş Ovası kaçıncı büyük ovasıdır?

2- Muş Ovası Türkiye’nin en büyük ovalarından biridir. Alanı yaklaşık 1650 km2’dir.

Yüksek ovası nerededir?

Yüksekova, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Hakkari bölümünde yer almaktadır. Kuzeyinde Van’ın Başkale ilçesi, doğusunda İran, güneyinde Irak ve batısında başkent (merkez) Hakkari ilçesi bulunmaktadır. Yüksekova, dağlar arasındaki bir çukurlukta kurulmuştur. Ovanın yüksekliği yaklaşık 2000 metredir.

Büyükova ne demek?

“Büyük Ova sınırları içinde kalan, 10 hektardan büyük ve ortalama eğimi yüzde 8’den az olan planlı alanlar hariç tüm araziler, büyüklüklerine bakılmaksızın Büyük Ova olarak kabul edildi.”

Çarşamba Ovası nerededir?

Yeşilırmak Deltası veya Çarşamba Ovası, Yeşilırmak Nehri’nin Samsun’da Karadeniz’e döküldüğü yerin oluşturduğu deltadır. Çarşamba ve Terme ilçelerinin bulunduğu deltanın yüzölçümü 90 km2’dir.

Ergene ovası ne ovası?

1 numaralı bölgede Ergene Ovası tektonik ova özellikleri göstermektedir.

Büyük Menderes hangi ovayı oluşturur?

Nazilli, Aydın ve Söke ovalarını sulamaktadır. Aydın Karpuzlu ilçesinden gelen Karpuzlu Deresi, Koçarlı yakınlarında nehre katılmaktadır. 548 km. Uzun yolculuğunu Söke ilçesindeki Dipburun mevkiinde Ege Denizi’ne dökülerek sonlandırmaktadır.

Türkiye’nin 3 büyük ovası neresi?

Bunlardan on biri hakkında geçen yıl karar alındı. Büyük ova korunan alanların toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alan açısından Konya 1 milyon 677 bin hektardan fazla alanıyla birinci sırada, Şanlıurfa 937 bin 573 hektarla ikinci, Adana 445 bin 189 hektarla üçüncü sırada yer alıyor.

Elmalı Ovası nerededir?

Elmalı Ovası, Antalya ilinin Elmalı ilçesinin bulunduğu karst ovasıdır. Yaklaşık 200 km genişliğinde olan ova, kuzeyde Karagöl, güneyde Avlan Gölü ve güneybatıda Gömbe’ye doğru uzanır. Batıda Girdev Platosu’ndan uzanan Çakal Tepesi, ovayı iki parçaya ayırır. Kuzey kesiminin suyu Karagöl’de toplanır.

Develi Ovası nerededir?

Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Kayseri ili sınırları içerisinde, deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte tektonik bir ovadır. Kuzeyde Develi ilçesi ile Erciyes Dağı, kuzeybatıda İncesu ilçesi, batıda Yeşilhisar ilçesi ve güneyde Yahyalı ilçesi arasında yer alır.

Dünyanın en büyük ovası nerededir?

Indo-Ganj Ovası (Bengalce: সিন্ধু-গাঙ্গেয় সমভূমি), Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’in bazı bölgelerinde bulunan bir ovadır. Kuzeyde Himalaya Dağları ve güneyde Dekkan Platosu ile sınırlıdır. Ovanın uzunluğu üç bin kilometre olarak tahmin edilmektedir. Genişliği ise 250-300 kilometredir.

Büyük ova şerhi nedir?

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 14. maddesi gereğince, ülke genelindeki önemli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemek ve tarımsal üretimde kalmasını sağlamak amacıyla ovalarımızı korumak amacıyla Resmi Gazete’de Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.

Muş Ovası Türkiye’nin kaçıncı büyük ovası?

Türkiye’nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası, sarp dağları ve platolarıyla her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor.

Büyük Menderes hangi ovayı oluşturur?

Nazilli, Aydın ve Söke ovalarını sulamaktadır. Aydın Karpuzlu ilçesinden gelen Karpuzlu Deresi, Koçarlı yakınlarında nehre katılmaktadır. 548 km. Uzun yolculuğunu Söke ilçesindeki Dipburun mevkiinde Ege Denizi’ne dökülerek sonlandırmaktadır.

Kaynak: merce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr