İçeriğe geç

Sumasyon Nedir Farmakoloji

Potansiyalizasyon nedir farmakolojide?

Potansiyasyon (etkinin artması): İki ilacın birlikte alınmasıyla oluşan etkinin şiddeti, tek tek alınan ilaçların etkilerinin toplamından fazla ise potansiyasyon tipinde sinerjistik bir olay meydana gelir.

İki ilacın birbirinin etkisini artırmasına ne denir?

Bunlar genellikle hasta için zararlı ve olumsuz etkilerdir. Bunlar, aynı anda ilaç almaktan kaynaklanan etkilerdir. Bu tür etkileşimde, iki farklı etki meydana gelir; bir ilaç diğerinin etkisini zayıflatır (antagonist) veya artırır (surerjlk) (3, 6, 8, 9).

Adme nedir tıpta?

ADME, emilim, dağıtım, metabolizma ve atılım için dört harfli kısaltmadır (kısaltma) ve öncelikle farmakokinetik ve farmakoloji gibi alanlarda kullanılır. Dört harf, belirli bir ilacın vücutta zamanla nasıl etkileşime girdiğini ölçen tanımlayıcıları temsil eder. ADME, emilim, dağıtım, metabolizma ve atılım için dört harfli kısaltmadır (kısaltma) ve öncelikle farmakokinetik ve farmakoloji gibi alanlarda kullanılır. Dört harf, belirli bir ilacın vücutta zamanla nasıl etkileşime girdiğini ölçen tanımlayıcıları temsil eder.

Adisyon nedir farmakolojide?

“Etkileşim, bir ilacın ADME özelliklerinin diğer ilaç tarafından değiştirilmesine neden olur. “Bu tür etkileşimlere ADME etkileşimleri de denir.”

Pharmacokinetics nedir?

Farmakokinetik, ilaçların vücutta emilimi, dağılımı, dönüşümü ve atılımı gibi süreçleri matematiksel modeller oluşturarak inceleyen farmakoloji dalıdır.

Şelasyon nedir farmakolojide?

Şelasyon, vücutta biriken toksik mineralleri ve metalleri uzaklaştırmak için yapılır. Demir, kurşun, kadmiyum ve cıva bu yöntemlerle uzaklaştırılabilir. EDTA (etilendiamintetraasetik asit) intravenöz olarak verilir. B, C vitaminleri, magnezyum ve çinko genellikle birlikte verilir.

Redistribüsyon nedir?

Yeniden dağıtım sırasında ilaçlar başlangıçta kanlanmanın fazla olduğu organlarda dağılır ve bir süre sonra kanlanmanın az olduğu yapılarda birikirler, yani başlangıçtaki dağılım örüntüsüne göre farklı şekilde yeniden dağılırlar.

Advers reaksiyon nedir?

İstenmeyen reaksiyon, bir ilaca karşı ortaya çıkan zararlı ve beklenmeyen reaksiyondur.

Bir ilacın yan etkisine ne denir?

İlaç yan etkisi genel terimdir. İlaç alerjisi ilacın yan etkilerinden biridir. Örneğin, bazı tansiyon ilaçları bacaklarda şişmeye neden olabilir. Bu şişme bir alerji değil, bir yan etkidir.

Tmax nedir tıpta?

tmax: İlacın verilmesinden sonra Vabs = Velim, yani kanda ilaç konsantrasyonunun maksimuma ulaşmasına kadar geçen süredir. Cmax: İlacın kanda maksimum konsantrasyonudur.

Potens nedir farmakolojide?

Potens (farmakoloji), bir ilacın biyolojik bir sistemdeki aktivitesinin ölçüsü. Hücre potensi, kök hücrelerin farklılaşma potansiyelinin ölçüsü. Homeopatik seyreltmelerde, potens bir maddenin ne kadar seyreltildiğinin ölçüsüdür.

Cmax nedir farmakolojide?

Cmax, ilacın uygulanmasından sonra ve ikinci bir dozun uygulanmasından önce vücudun belirli bir bölmesinde veya test alanında ilacın ulaştığı maksimum (veya tepe) serum konsantrasyonudur. Farmakokinetikte standart bir ölçümdür. Cmax, ilacın uygulanmasından sonra ve ikinci bir dozun uygulanmasından önce vücudun belirli bir bölmesinde veya test alanında ilacın ulaştığı maksimum (veya tepe) serum konsantrasyonudur. Farmakokinetikte standart bir ölçümdür.

Adiksiyon nedir tıpta?

İlaç toleransı, bir ilacın düzenli olarak veya uzun süre boyunca alınması durumunda vücudun ilaca verdiği yanıtın azalması durumudur.

Tolerans nedir farmakolojide?

Farmakolojik tolerans: İlacın farmakolojik etkilerine karşı gelişen toleranstır. Örneğin, ağrı kesicilerin etkilerine karşı tolerans gelişmesi, bu ilaçların analjezik etkisinin kaybolmasına yol açar. Psikososyal tolerans: İlacın psikolojik veya sosyal etkilerine karşı gelişen toleranstır.

Sinerjizma nedir tıpta?

Bunlar etkileşimlerdir ve ilaç-ilaç uyumsuzlukları olarak adlandırılır. İlaç, diğer bazı ilaçların dozaj formlarıyla karıştırıldığında veya birleştirildiğinde, erime, çökelme, oksidasyon, redüksiyon veya yeni bir bileşiğin oluşumu gibi fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar meydana gelir.

Potansiyalize etmek ne demek?

Potensiyasyon: Organizmaya giren bir kimyasal, başka bir kimyasalın etkisini artırır. Böylece, ilk madde bir amplifikatör görevi görür ve toplam etki, her iki kimyasalın etkilerinin toplamından daha büyüktür (1+1>2).

Sekestrasyon nedir farmakolojide?

Sequestration: Vücuda emilen bir ilacın belirli bir hücre veya dokuya karşı bir afinitesi vardır ve o dokuda birikir. Sanal dağılım hacmi: Emilim yoluyla kana giren ilaç molekülleri genellikle kılcal damarlardan geçerek damar dışı sıvıda dağılır.

Potens nedir farmakolojide?

Potens (farmakoloji), bir ilacın biyolojik bir sistemdeki aktivitesinin ölçüsü. Hücre potensi, kök hücrelerin farklılaşma potansiyelinin ölçüsü. Homeopatik seyreltmelerde, potens bir maddenin ne kadar seyreltildiğinin ölçüsüdür.

İlaç interaksiyonu nedir?

C – Farmakodinamik ilaç etkileşimleri: Bir ilaç, plazmadaki ilacın konsantrasyonunu değiştirmeden diğerinin etkisini etkiler; madde reseptör düzeyinde aynı veya farklı reseptörleri kullanır ve bunları benzer veya zıt etkiyle veya onunla kimyasal etkileşime girerek değiştirirse buna farmakodinamik etkileşim denir.

Kaynak: bahadiriletisim.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr