Afyon’da en çok ne üretilir?
Tarım: Afyon’un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım esas olarak tahıl ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği en önemli ürünlerdir. Haşhaş ve şeker pancarı endüstriyel ürünler arasında çok önemli bir yer tutar.
Afyon’dan ne üretilir?
Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. kullanılır. Alkaloitlerin üretiminde kullanılır. Daha az toksik olarak düşünülebilir, ancak bağımlılık yapıcı olduğu için narkotik olarak da kullanılır. Bu ilaç yutularak, çiğnenerek veya içilerek alınır. Kısa süreli haz verir.
Afyon’un geçim kaynağı nedir?
Afyonkarahisar ilinde, gelir kaynağı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bahçecilik çoğunlukla dağlar arasındaki ovalarda uygulanmaktadır. Mevsimlik sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra, meyve de büyük ölçekte yetiştirilmektedir. Sulama tarımı uygulanan yerlerde, sebze yetiştiriciliği baskındır.
Afyon neyi ile ünlü?
Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.
Afyon’da hangi madenler çıkar?
Afyon ili endüstriyel hammaddeler, özellikle mermer, kuvarsit, kireç taşı, kum-çakıl, tuğla kiremit, diatomlu toprak, kalsit ve grafit açısından önemlidir. Afyon mermer kalitesi ve çeşitliliği nedeniyle dünya standartlarında bir şehirdir.
Afyon üretimi nedir?
Afyon ve haşhaş kapsülleri yeterince olgunlaştığında çizilir, çiziklerden çıkan sıvı pıhtılaşır ve özel bıçaklarla çıkarılır. Havayla temas ettiğinde sıvı koyu kahverengiye döner. Bu maddeye afyon veya afyon sakızı denir.
Afyon bitkisinden ne elde edilir?
TMO tarafından satın alınan haşhaş kapsülleri, Afyon ili Bolvadin ilçesindeki Afyon Alkaloit Fabrikası’nda işlenerek, kapsülün içeriğindeki morfin ve morfin türevleri çıkarılıyor. Üretilen morfin ve türevlerinin yüzde 90’ı tıbbi amaçlı olarak ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç ediliyor.
Afyon hangi ilden ayrıldı?
Afyonkarahisar 1917 yılına kadar Bursa’ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru ise bağımsız bir vilayet olmuştur.
Afyon sucuğu neden yapılır?
Afyon Sucuk – Afyonkarahisar Sucuk yapımının temeli, pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin tuz ve baharatlarla “pişirilmesi”dir. “Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Pastırma yapımına uygun olmayan küçük et parçaları sosis yapımında kullanılır veya sosis sığır kesilerek elde edilir.”
Afyonlular en çok nerede yaşar?
Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…
Afyon’un en meşhur yeri neresi?
1- Afyonkarahisar Kalesi 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesinin büyüleyici manzarasıyla kartpostalları süsleyen Afyonkarahisar Kalesi, şehrin en önemli sembolik yapısı olarak öne çıkıyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olup, M.Ö. yıllarına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir.
Afyon’un eski adı nedir?
Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak anılmış olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.
Afyonda patatese ne denir?
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates”tir (agire). Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates “beyaz patates”tir (chipslik). Türklerin Orta Asya’dan beri pastırma ve kızarmış etle birlikte tükettiği et ürünlerinden biri olan sucuk, Afyon iliyle özdeşleşmiş ürünlerden biridir.
En iyi Afyon sucuğu hangisi?
Afyonkarahisar’ın meşhur sucuk ve pastırması Ahmet İpek markasıyla sofralarınıza geliyor. Ahmet İpek, kalitesi ve lezzetiyle sizlere geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez malzemelerini sunuyor.
Afyon’da ne yetişir?
Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ayçiçeği, haşhaş tohumu ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz gibi meyveler; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
Afyonlular en çok nerede yaşar?
Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…
Afyonda hangi hayvancılık yapılır?
Ege bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın çoğunluğu yerli koyun ve kıllı keçilerden oluşmaktadır. Koyun yetiştiriciliği Afyonkarahisar, Aydın ve Denizli’de ana faaliyet iken, en yoğun keçi yetiştiriciliği İzmir ve Muğla illerinde gerçekleşmektedir (5).
Afyon’da mermer çıkar mı?
Genellikle İscehisar ilçemize yakın yerlerde bulunmaktadır. Şehrimizdeki zengin ve kaliteli mermer yataklarının işletilmesi ve işlenmesi sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye’deki blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar’da çıkarılmaktadır.
Afyonda kestane yetişir mi?
Kestane, Afyon yerleşim merkezinin güneybatısındaki engebeli alanda iki ayrı bölümde yayılmıştır. Bunlardan biri, Çakırköy’ün güneyinde, Alpin Deresi ve çok sayıda geçici derenin bulunduğu Tezekli Tepe’nin (1523 m) kuzey yamacında görülmektedir (Fotoğraf 1 ve 2).
Kaynak: motohaber.com.tr