Argüman nedir?
Mantık ve felsefede argümantasyon; Sonucu ve doğruluk derecesini belirlemek için verilen öncüllerden oluşturulmuş bir dizi ifadedir (doğal dilde). Bir argüman ifadelerden oluşur. Bunlardan biri sonuç, diğerleri sonucun doğruluğunun temeli olarak verilen öncüllerdir.
Argüman nedir TDK?
Latincede bir bilgi veya haberin doğruluğunu ortaya koyma eylemine “tartışma yapmak” denir. Orijinal dilinde “aguero” olarak yazılan kelimenin gerçek anlamı, fikir alışverişinde bulunmak, tartışmak ve münakaşa etmektir.
Argüman mı argüman mı?
Argüman – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca “argument” kelimesinden türemiş bir kelimedir ve “tez, ifade, tartışma” anlamına gelir. Bu kelime Latince argumentum kelimesinden gelir. Bu kelime açıklamak, kanıtlamak, ortaya çıkarmak anlamına gelen Latince argümane fiilinden türemiştir ve +ment° ile biter.
Argüman ne demek ekşi?
– İspat. – Tez, iddia, bildiri.
Argüman örnekleri nelerdir?
Bir ürün olarak argüman, nedenlerin (öncüller olarak adlandırılır) ve nedenlerin işaret ettiği şeylerin (sonuç olarak adlandırılır) bir koleksiyonudur. Bu anlamda bir argüman, örneğin, “Ceketini yanına al, yağmur yağacak.” ifadesidir.
Argüman yerine ne kullanılır?
Argüman kelimesi aynı zamanda tümevarımlar, temsili kıyas ve betimlemenin ötesinde olduğu söylenen bazı kıyaslar için de kullanılabildiğinden çıkarım ve argüman eş anlamlı olarak kullanılabilir.
Güçlü argüman ne demek?
Güçlü argümanlar, sağlam kanıtlar, mantıksal akıl yürütme ve ikna edici söylemlerle desteklenen iddiaları veya ifadeleri ifade eder.
Argüman hatası nedir?
Bir şeyin doğruluğu kanıtlanamıyorsa yanlış, yanlışlığı kanıtlanamıyorsa doğru olduğunu ileri süren argüman.
Argüman nasıl üretilir?
Bir argüman oluşturmak için, iddiaları ortaya atan kişi, en azından teoride, iddiaları destekleyen daha fazla ifade sağlamalıdır. İddia desteklenirse, argüman başarılı olur; iddia desteklenmezse, argüman başarısız olur.
Görüş ve argüman nedir?
Düşünce veya aslında söylemek istediği şey onun görüşüdür. Argümanlar, savunulan görüşü desteklemek için sunulan nedenler ve kanıtlardır.
Argüman ne demek matematik?
Karmaşık bir sayının analitik düzlemde reel eksenin pozitif tarafıyla yaptığı açıya o sayının argümanı denir ve ile gösterilir. Argüman radyan cinsinden ifade edilir.
Argüman nedir eleştirel düşünme?
Bir iddia ve onu destekleyen nedenlerden oluşan yapıya argüman denir. Eleştirel düşünme, okuma ve yazma etkinliklerindeki temel soru, argüman veya kanıt olarak adlandırdığımız iddialar ve nedenlerden oluşan bu yapının nasıl oluşturulduğu ve değerlendirildiğidir.
TDK argüman ne demek?
Argüman kelimesi Türkçede ispat, tez ve iddia anlamında kullanılmaktadır.
Teleolojik argüman nedir?
“Teleolojik” kelimesi “amaçlı” anlamına gelir. Bu nedenle bu argümana “amaç ve düzen argümanı” da denir. En genel anlamıyla bu argüman, evrende ve Dünya’da amaç ve düzen örnekleri sunarak Tanrı’nın varlığını açıklama girişimidir.
Bilimsel argüman nedir?
Argümantasyon: Bilimsel tartışma; Belirli bir iddiayı kanıtlama veya çürütme amacıyla yapılan bilimsel bir tartışmadır. Kanıt ve ispat kullanımı yoluyla bir fikri, hipotezi veya düşünceyi savunma, açıklama veya destekleme girişimidir.
Argüman nasıl kurulur?
Bir argüman oluşturmak için, iddiaları ortaya atan kişi, en azından teoride, iddiaları destekleyen daha fazla ifade sağlamalıdır. İddia desteklenirse, argüman başarılı olur; iddia desteklenmezse, argüman başarısız olur.
Felsefede görüş ve argüman nedir?
Düşünce veya aslında söylemek istediği şey onun görüşüdür. Argümanlar, savunulan görüşü desteklemek için sunulan nedenler ve kanıtlardır.
Güçlü ve zayıf argüman nedir?
Önermelerden herhangi biri yanlışsa, “geçersiz” bir sonuca yol açacaktır. Tümevarımsal argüman: Tümdengelimsel bir argüman kadar kesin ve doğru bilgi sağlayamaz. Bunun nedeni, belirli kanıtlarla tümevarımı başarmak için yeterince kesin bilgi elde edemememizdir. Tümevarımda geçerlilik yerine güçlü veya zayıf argümandan bahsetmemizin nedeni budur.
Retrodüksiyon nedir örnek?
Örneğin, insanların gelirleri arttıkça harcamalarının da artmasının nedenini incelersek, bunun cevabının “sosyal statü korkusu” olduğunu söyleyebiliriz… İşte bu ekonomik sorunun cevabının sosyolojik bir nedenini açıklamak retrodüksiyona bir örnektir…