Bölge Adliye mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin kararlarına karşı, karar tarihinden itibaren otuz gün içinde kendiliğinden veya talep üzerine kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanık lehine itiraz için süre şartı aranmaz.
Bölge Adliye Mahkemesinde Duruşma Olur mu?
Kural olarak, maddede sayılan haller dışında sözlü duruşma ile yapılması gerekir. Bölge mahkemesi tarafından olguların incelenmesi bir duruşmanın yapılmasını gerektirir ve bu bağlamda duruşmanın sözlü duruşma ile yapılması gerekir.
Bölge adliye mahkemesinden sonra hangi mahkemeye başvurulur?
Yetkili mahkeme (bölge mahkemesi veya ilk derece mahkemesi) istinaf incelemesi sonunda verilen iptal kararının onanmasına karar verirse (iptal sebeplerini kabul ederek yeniden karar verirse), bu karara karşı istinaf yolu kapatılır ve doğrudan Yargıtay’a istinaf incelemesi başvurusunda bulunulabilir.
Bölge adliye mahkemeleri hangi davalara bakar?
Bölge adliye mahkemeleri, istinaf mahkemeleri olarak da adlandırılan, ilk derece mahkemelerinin kesin olmayan hüküm ve kararlarına karşı yapılan başvuruları incelemek ve karara bağlamak ve kanunla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst mahkemelerdir.
İstinaftan red geldi ne yapmalıyım?
Temyizden sonra, temyiz başvurusunda bulunmak için Bölge Mahkemesine bir dilekçe sunulmalıdır. Bu dilekçe, temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm ayrıntıları sağlamalıdır.
Bölge Adliye Mahkemesi bozma kararı verebilir mi?
CMK’nın 289. maddesinde, Bölge Adliye Mahkemesinin iptal kararı verebileceği haller sayılmış ve İlk Derece Mahkemesinin bu iptal kararlarına itiraz edemeyeceği hükme bağlanmıştır.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
İtirazın reddine karar verilir. Taraflar, bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edebilirler.
İstinaf kaç ay sürer?
İtiraz edilmesi halinde kararın hukuki uygunluğu yeniden değerlendirilerek uyuşmazlığa göre yeni bir karar verilecektir. İş mahkemelerinde itiraz süresi iki hafta ile sınırlıdır.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Hukukumuzda dar temyiz modelinin benimsenmesinin amacı, temyiz sürecinin uzamasını önlemektir. Bu nedenle, temyiz aşamasında yeni olguların ve delillerin sunulması, birkaç istisna dışında, yasaktır.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve dosyayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Bölge adliye mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde kesinleşir. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanak sonrasında taraflara tebliğ edilir ve temyiz süresi başlar. Temyiz süresi içinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?
Dava Temyiz Mahkemesine ne zaman teslim edilecek? Davanın Temyiz Mahkemesine gönderilmesinin ne kadar süreceği, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
İstinafta tanık dinlenir mi?
Bir temyiz başlatıldığında, Temyiz Mahkemesi davanın gerçeklerini inceler ve dava üzerinde yasal denetim uygular. Temyiz Mahkemesi yerel mahkeme tarafından toplanmayan delilleri toplayabilir, tanıkları yeniden dinleyebilir veya delil duruşması gerçekleştirebilir.
İstinaf ne tür karar verir?
Esas incelemesi sonucunda verilecek kararlardan biri de istinafın esastan reddidir. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararında usul veya esas yönünden bir usulsüzlük bulamazsa istinafın esastan reddine karar verir.
Bölge Adliye Mahkemesi Dosya Açık Ne Demek?
Açık dosyalar, şu anda üzerinde çalıştığınız dosyalara karşılık gelir. Bunlar, tarayıcınız aracılığıyla UYAP’a bağlandığınızda görebileceğiniz dosyalardır. Açık dosyalarınızı güncellemek için UYAP’a bağlı olmanız gerekir. UYAP’a bağlanmak için, önceki bölümdeki UYAP BAĞLANTISI bölümünü okuyabilirsiniz.
Kesinleşmiş karara karşı ne yapılır?
-Kural olarak, taraflar kesin olmayan kararlara karşı yalnızca olağan yasal yollara (şikayet ve temyiz) sahiptir. Ancak istisnai durumlarda, kesin mahkeme kararlarına karşı olağanüstü yasal yollara (temyiz ve yeniden yargılama işlemleri) başvurmak mümkündür.
Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına itiraz nereye yapılır?
Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı temyiz hakkı bulunmamaktadır. Örneğin; 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 6/3. maddesine göre, bu maddede düzenlenen idari para cezalarına karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir.
İstinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?
İtiraz, kanuni süre geçtikten sonra yapılmış veya kesin bir karara ilişkin ise, kararı veren mahkeme itirazın reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre ödenen masraflar karşılanmak suretiyle ret kararını ilgiliye resen bildirir.
Bölge İdare mahkemesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
“İtiraz”, ilk derece mahkemesinin ve itirazı inceleyen bölge idare mahkemesinin nihai kararlarına karşı yapılan bir itirazdır. İtirazın amacı, ilk derece mahkemesinin ve bölge idare mahkemesinin kararlarının yasallığını incelemektir.
Kaynak: buup.com.tr