Dava dilekçesinde adres zorunlu mu?
15. 6100 sayılı Medeni Kanun’un 119/1. maddesinin (b) bendinde; Davacı, dava dilekçesinde adını, soyadını ve adresini belirtmek zorundadır. 16. Şüphesiz kanunun açık hükmü gereği davacının ve davalının açık adreslerinin dava dilekçesinde gösterilmesi zorunludur.
Davalının adresi bilinmiyorsa dilekçeye ne yazılır?
Davalının adresi bilinmiyorsa (bilinmiyorsa), davacı davalının adresini dilekçesine yazamaz. Bu durumda dilekçe davalıya tebligatla tebliğ edilir. (KHK m. 28-30; KHK m. 46-50)”. Davalının adresi bilinmiyorsa tebligat MERNİS adresine yapılır.
Dava dilekçesi hangi adrese gönderilir?
Madde 16 – (1) Tebligat, öncelikle tebliğ edilecek kişinin bilinen son adresine yapılır. Bilinen son adres, tebligat yapanın beyanı, muhatap veya diğer ilgili kişilerden gelen tebligatlar veya mevcut belgeler esas alınarak belirlenir.
Dava dilekçesinde bulunması gereken zorunlu unsurlar nelerdir?
Dilekçenin Unsurları: Mahkemenin adı: Yetkili mahkeme belirlenmeli ve dilekçe yetkili mahkemeye hitaben yazılmalıdır. … Tarafların adları, soyadları ve adresleri. … Davacının TC kimlik numarası … Davanın konusu. … Dava sebebi. … Deliller. … Talep ve sonuç
Dilekçede adres bilgisi zorunlu mu?
Dilekçede bulunması gereken hususlar MADDE 4 – Türkiye Büyük Millet Meclisine veya ilgili makamlara Türk vatandaşları tarafından verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı, soyadı ve imzası ile iş veya ikamet adresinin bulunması zorunludur.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imzası bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Adres araştırması kimin görevi?
📌 Adresi bulma ve bildirme sorumluluğu davacıda değil, mahkemededir; davalının adresini bulup dilekçeyi tebliğ etmek mahkemenin görevidir.
HMK 122 maddesi nedir?
HMK’nın “Dilekçenin Tebliği” başlıklı 122. maddesine göre; mahkemece dilekçe davalıya tebliğ edilir ve tebligat zarfında davalının davaya cevap vermesi için iki haftalık süre bulunduğu belirtilir.
Dilekçeye ne adresi yazılır?
Adres: Dilekçelerde, cevapların ilgili kişiye ulaştırılabilmesi için dilekçe sahibinin tam adresi, metin satırından başlayarak sol alt köşeye yazılır. Adres yazılırken mahalle (Mh.), sokak (Sk.), numara (Nu., Nr.), daire (App.), telefon (Tel.) gibi kısaltmalar kullanılabilir.
Tebligat adresinde kimse bulunamazsa ne olur?
Bildirilecek kişi ikametgahında değilse, bildirim kendisiyle aynı evde yaşayan kişiye veya çalışanlarından birine gönderilir. Bu düzenlemeye göre aralarında akrabalık bağı vb. yoktur. Gerek yoktur. Bu nedenle birlikte ev kiralamış arkadaşlara da bildirim gönderilebilir.
Dava dilekçesinin davalı asile tebliği zorunlu mudur?
Taraf oluşturmak için, davalıya öncelikle başvurunun ve duruşma tarihinin bildirilmesi gerekir. Davalının avukatına bildirimde bulunularak taraf oluşturulmasının sağlanması için, davalının avukatının vekaletname sahibi olması ve davacının icra müdüründen davaya katılma talimatı alması gerekir.
Dava dosyasında 122 ne demek?
(1) Başvuru, mahkeme tarafından davalıya tebliğ edilir. Bildirim zarfında, davalının dava hakkında yorum yapmak için iki haftası olduğu belirtilir.
Davalının adresi zorunlu mu?
Davalının adresinin yargılama başlatılırken zorunlu olarak verilmesi adalete erişimi engelleyebilir. Davalının adresinin verilmesi Medeni Kanun’da, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda olduğu gibi zorunlu bir gereklilik olarak yorumlanmamalıdır.
Davalının adresi bilinmiyorsa ne yapmak lazım?
Bu durumda davalının adresi bilinmiyorsa, tebligat önce Mernis adresine yapılmalıdır. Bu mümkün değilse, mahkeme ilgili makamlara danışacaktır (örneğin, polisten adres araması yapmasını isteyin, davalının ilgilenebileceği kurumlarda adresi sorun, cep telefonu operatörlerinde adresi sorun, vb.).
Cevap dilekçesinde adres zorunlu mu?
Maddede düzenlenmiştir. Buna göre cevap dilekçesinde; Dosyaya cevap verilen mahkemenin adı; Davacı ve davalının adı, soyadı ve adresleri; Davalı yurt dışında bulunuyorsa, açılan davaya ilişkin işlemlere dayanak olarak yurt içindeki bir adresin gösterilmesi zorunludur.
Dava açmak için ikametgah gerekli mi?
Davacı isterse boşanmak istediği karısının ikametgahında veya karısıyla son altı aydır birlikte yaşadığı yerdeki mahkemede boşanma davası açabilir. Davacı isterse o yer mahkemesinde de dava açabilir.
Mahkeme neden adres tespiti yapar?
İlgili kanunlar, borçluya kamusal bildirimde bulunmak için etkili bir adres araması yapılmasını gerektirir. Adres araması yapılmadan bildirim usulüyle sonuçlandırılan işlemler, iptal davasıyla her zaman iptal edilebilir.
Cevap dilekçesinde adres zorunlu mu?
Maddede düzenlenmiştir. Buna göre cevap dilekçesinde; Dosyaya cevap verilen mahkemenin adı; Davacı ve davalının adı, soyadı ve adresleri; Davalı yurt dışında bulunuyorsa, açılan davaya ilişkin işlemlere dayanak olarak yurt içindeki bir adresin gösterilmesi zorunludur.
Şikayet dilekçesinde adres zorunlu mu?
Şikayet dilekçesinde kişi öncelikle şikayetin yöneltileceği kişinin adı ve soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve telefon numarası; adı ve soyadı, adresi vb. gibi kişisel bilgileri vermelidir. Herhangi bir bilgisi varsa bu bilgileri de dilekçesine eklemelidir.
Kaynak: fofo.com.tr