Çepniler hangi dilleri konuşur?
Çepnilerin büyük çoğunluğu, yerel bir lehçeye dayanan Anadolu Türkçesi konuşsa da, Anadolu Türkçesinden farklı bir tat taşıyan, yabancılar veya kendilerini yabancı sayanlar tarafından anlaşılmamak için konuşulan özel bir Türk dili olan Çepni dili de vardır.
Giresun’un kökeni nedir?
Giresun ismi nereden geliyor? Sorunun cevabı şudur: Kirazın yurdu Giresun’dur. Bu nedenle şehir, o dönemde kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden adını almıştır.
Giresun hangi soydan gelir?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Giresun Çepni ne demek?
[1] “Çepni” kelimesi “düşmana karşı savaşmak” anlamında kullanılır. Çepni aşiretinin özelliği şöyle anlatılır: “Nerede petrol görürlerse savaşırlar.” Çepni aşiretinden insanlar Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun ve çevresinde yaşarlar. Trabzon’un Türkleşmesini sağladılar.
Çepnilerin dini nedir?
Bugün uygulama sahamız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse hepsi- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli vilayet adında H. Bektaş Veli’nin öğrencilerinin Çepni olduğu belirtilmektedir” (Gülay, 2001).
Çepniler Azeri mi?
Çepni Türkleri, Giresunlu veya diğer adıyla Kiresunlu Oğuz Türkmen topluluğu, Azerbaycan’ın Hoy, Salmaz ve Urmiye bölgelerinde Urmiye Gölü’nün batı kesiminde yaşamaktadır. Azerbaycan’ın güneyinde, bu topluluğun Karadeniz’deki Giresun bölgesinden geldiğine inanılmaktadır. Çepni Türkmenlerinden gelmektedirler.
Giresun dini nedir?
Müslüman nüfus Sünni ve Hanefi mezheplerine mensuptur.
Giresunlular nerelidir?
Giresun (Yunanca: Κερασούντα, romanize edilmiş: Kerasunta) Giresun ilinin merkezidir ve Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari bölgelerinden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşmaktadır.
Giresunlular Karadenizli mi?
Giresun ili, Karadeniz kıyısı boyunca yoğun nüfuslu yerleşim yerlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi, toplu yerleşim için yeterli fırsatlar sağlamamıştır. Köyler birlik göstermemektedir.
Giresunlular hangi ırktan?
Karadeniz’e kıyısı olan Giresun, doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrilidir. Trafik sayısı 28’dir. Yerel nüfusun çoğunluğunu Çepniler oluşturmaktadır.
Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Giresun Görele halkı nereden gelmiştir?
Mahmud I (1699-1754) tarafından bir isyan sırasında gönderilen donanma tarafından yakıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti. Hem Mahmud I hem de II. Mahmud. Mahmud dönemindeki olaylar nedeniyle eski Görele dağıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti.
Çepniler hangi dilleri konuşuyor?
Türkiye’de kendine özgü ilişkileriyle doğan ve kullanılan sözcüklerin bulunduğu “argo”nun yanı sıra, Türk bölgesel “lehçesi” için tanımlanmış özel diller olduğu gibi, çok farklı ihtiyaçlarla oluşmuş ve çok az kişi tarafından bilinen ve kullanılan “gizli diller” de vardır. Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır.
Çepniler en çok nerede?
Batı Karadeniz bölgesi. Çepniler özellikle Batı Karadeniz bölgesinde yoğun bir nüfusa sahiptir.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Çepniler yörük mü?
Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Sivas Çepni Alevi mi?
Çepniler. Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir.
Ağasarlılar Çepni mi?
Sis Dağları eteklerinden doğan ve Beşikdüzü ilçesinden Karadeniz’e dökülen Ağasar Deresi’nin bulunduğu vadidir. Vadi coğrafi özelliklerinin yanı sıra kültürel ve folklorik açıdan çeşitlilik gösteren Çepni Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir.
Ordulular Çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Kaynak: ustunelmusluk.com.tr