Hakimin verdiği karar bozulur mu?
Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile karar verilmiş olması veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.
Kesinleşen karar bozulur mu?
Kesin bir hapis cezasının infaz edilmesi gerekir. Ancak, yasal olarak bağlayıcı olsa bile, hapis cezası kararına karşı itiraz edilebilir. Ancak, hapis cezasına karşı itiraz edilmesi halinde, cezanın kesin olarak kaldırılacağı varsayılamaz. Yasal olarak bağlayıcı bir hapis cezası hiçbir koşulda kaldırılamaz.
Hakimin verdiği kararı savcı bozabilir mi?
Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve verebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı tarafından duruşma sırasında açıklanır.
Kesinleşmiş karara itiraz edilir mi?
Olağanüstü kanun yolları, doğası gereği, kanunda belirtilen merciye itiraz edilebilecek kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek kanun yollarıdır. Bölge adliye mahkemesi kıdemli savcısının itirazı da olağanüstü kanun yollarından biridir.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
Kesinleşmemiş cezam var ne yapmalıyım?
Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl iptal edilir? İlk derece ceza mahkemesinin hapis cezasına ilişkin kararı kesinleştikten sonra, istinafları “onaylayan karar”ın iptali için Yargıtay’ın ilgili ceza dairesine bağlı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulabilir.
Mahkemenin verdiği karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde, itiraz ve temyiz incelemesi yapılır. İtiraz ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Mahkeme karar verdikten sonra ne olur?
Duruşma sonunda mahkemenin kararı yazılır ve taraflara imzalanıp mühürlenir. Bu belgeye “ilam” denir. Kararın son kısmında kararın kesin olup olmadığı ve karara kaç gün içinde itiraz etme hakkınız olduğu ve hangi merciye başvurabileceğiniz belirtilir.
Hakimin kararını kim bozar?
Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.
Hâkim yanlış karar verirse ne olur?
Devlet, hâkimin yanlış kararı için tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır. Devlet, vatandaşlara verdikleri yanlış karar için tazminat öderse, hâkimler bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorundadır.
Hâkim ceza verdikten sonra ne olur?
Kesin hüküm mahkeme tarafından infaz için infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı hükmü, kesin hükmün içeriğine göre infaz eder. Mahkûmiyeti kesinleşen kişi ceza infaz kurumuna (cezaevi) gönderilir veya cezasının infazı dışarıda başlatılır.
Hakimin verdiği karara itiraz edilebilir mi?
Yargı kararlarına karşı ilke olarak itiraz mümkündür24. CMK m. 267’de: “Hâkim kararlarından ve kanundan doğan davalarda mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna başvurulabilir.” hükmü yer almaktadır. Esas itibariyle düzenleme mülga kanunda korunmuştur, ancak sayım usulü terk edilmiştir.
Kesinleşmiş mahkeme kararı bozulur mu?
Bir mahkeme, nihai bir muhtıra ile belgelenen nihai kararını, yalnızca bir hata yaptığı için iptal edemez. Nihai kararla ilgili herhangi bir hata, kararı veren mahkeme tarafından düzeltilemez, bunun yerine olağanüstü bir yasal çözüm süreci olan duruşma mahkemesi tarafından düzeltilir.
Kesinleşmiş mahkeme kararına nasıl itiraz edilir?
Ayrıca hüküm bulunmayan hâllerde hâkim veya mahkeme kararına karşı, ilgililerin kararı öğrendikleri tarihten itibaren yedi gün içinde, Kanunun 35 inci maddesine göre kararı veren mercie başvurarak veya zabıt kâtibine beyanda bulunarak ve bu beyan tutanağa geçirilerek itiraz edilebilir.
Hakimin kararını kim bozar?
Yargıtay Başsavcısı bu sebepleri aynen kaydeder ve kararın veya hükmün iptalini isteyen yazısını Yargıtay’ın ilgili Ceza Dairesi’ne gönderir. Yargıtay Ceza Dairesi, sunulan sebepleri uygun görürse, adaletin sağlanması amacıyla kararı veya hükmü iptal eder.
Hâkim kararından sonra ne olur?
Hakim boşanma kararını verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara iletilir. Taraflar, varsa itirazlarını, taraflara iletildikten sonraki iki hafta içinde temyiz başvurusunda bulunarak sunarlar. Bu, temyiz aşamasını başlatır. Ancak, temyiz başvurusu yapılmazsa boşanma kararı kesindir.
Hâkim verdiği kesin süreden dönebilir mi?
Hakim, koyduğu süreyi, süresi dolmadan kısaltabilir veya uzatabilir veya tarafın talebi üzerine, sürenin bitiminden sonra yeni bir süre verilmesine karar verebilir. Bu durumda gösterilen ikinci süre kesindir. Hakim, koyduğu sürenin kesin olduğuna da karar verebilir.
Hâkim kararından dönebilir mi?
Yukarıda açıklandığı gibi, ihtiyati karar bazı durumlarda iptal edilebilir, ancak bazılarında iptal edilemez. Buna göre, hâkimin usulüne uygun olarak kazanılmış hakları veren ihtiyati kararlarını iptal etmesi mümkün değildir. Hakim, bunlar dışındaki tüm ihtiyati kararları iptal edebilir.
Kaynak: esev.com.tr