Hukuk dilinde ikrar ne demek?
Genel olarak, itiraf, mahkemeye taraflardan birinin aleyhine iddia edilen bir olayın doğru olduğuna dair bir beyanıdır. Daha dar anlamda bir kabul, devam eden bir hukuki anlaşmazlıktaki taraflardan birinin, diğer tarafça iddia edilen ve olumsuz hukuki sonuçları olabilecek belirli bir olayın doğruluğunu kabul etmesiyle gerçekleşir.
Hukukta sübuta ermek ne demek?
Anlamı: Prova kelimesi bir şeyin varlığını veya doğruluğunu kanıtlamak veya göstermek anlamına gelir. Bu kelime bir iddianın veya önermenin geçerli olduğunu kanıtlama eylemini ifade eder.
Tevil ne demek hukuk?
Tercümeli ikrar veya tercümanlık yoluyla ikrar, yani kaçamak ikrar; Şüpheli veya sanığın isnat olunan olayı işlediğini dolaylı olarak itiraf etmesidir.
Ya ikra ne demek?
İkra, okuma anlamına gelir. İslam Peygamberi. Ayrıca Hz. Muhammed’e vahyedilen ilk ayet olarak da bilinir.
İkra ne demek hukuk?
Fıkıh terimi, bir kimseyi, zor ve tehdit kullanarak, razı olmadığı bir şeyi yapmaya veya davranmaya zorlamak anlamına gelir.
Mahkeme içi ikrar kesin delil mi?
Bu, itirafın geçerliliği (güvenilirliği) için bir ön koşuldur. Vurgulanması gereken husus; Bir davada mahkemede yapılan itiraf, başka bir davada da geçerlidir ve kesin delil teşkil eder. Ancak ceza yargılamasında yapılan itiraf, hukuk yargılamasında da geçerlidir. Yazar: Av.
Hukukta sui generis ne demek?
Hukuk gibi birçok disiplinde kullanılan, “benzersiz”, “benzersiz”, “orijinal” anlamına gelen Latince bir terim. Bir şekilde benzersizdir.
Hukukta isnat ne demek?
Bir düşünceyi veya sorunu bir şahsa veya akla isnat etmek, yüklemek, atfetmek. Şantaj, iftira.
İddianın sübuta ermediği ne demek?
İddia ispat edilemiyorsa, “İddia ispat edilememiştir ve iddia hakkında işlem yapılmasına gerek yoktur.” denilerek teklifte bulunulmalıdır.
Hukukta tevessül ne demek?
Tevessül (Arapça: توسل) veya Vesile, başkaları Tanrı’ya dua ettiğinde onlar adına aracılar ve şefaatçiler yerleştirmek anlamına gelir. Burada kişi, şeyhinden veya liderinden günahlarının bağışlanması için şefaat etmesini ister.
Hukukta çelişki ne demek?
Anlaşmazlık, tartışma. Çelişki. Sözlerde, tavırlarda, durumlarda ve davranışlarda çelişkili ve zıt olmak. Çelişki.
Mevkuf ne demek hukuk?
Tutuklama emri olan tutuklu. Kendisini oluşturan gerçek insanlardan bağımsız ve onlardan üstün bir varoluşu ve belirli bir amacı vardır.
Kun ve ikra ne demek?
Kün fe yekün (Arapça: كُنْ فَيَكُونُ, romanlaştırılmış: kun fe-yekûn(u) veya kun fa-yakūnu), Kuran’ın çeşitli ayetlerinde kullanılan ve “Ol!” anlamına gelen bir ifadedir. Arapça. (كن, kun) ve “olur” (فيكون, fe-yekûn(u)) anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşan bir deyimdir.
İkra manası nedir?
Arapça iqra kelimesi ok anlamına gelir. İkra, Türk Dil Kurumu sözlüğünde ne kelime olarak ne de isim olarak yer almamaktadır. Ancak ikra kelimesinden türetilen ikrar kelimesi yer almaktadır. Tanınmanın sözlük anlamı “kabul etmek”, “ilan etmek”, “açıkça söylemek” olarak açıklanmıştır.
Umay ne demek?
Umay (veya Umay; Eski Türkçe: 𐰆𐰢𐰖; Kazakça: Ұмай aна, Umay ana; Rusça: Ума́й / Ымай, Umáj / Ymaj, Türkçe: Umay (Ana)), Türk mitolojisinde ve Tengricilik’te doğurganlık tanrıçasıdır ve dolayısıyla kadınların, annelerin ve çocukların tanrıçasıdır. Umay, çeşitli diğer dinlerde görülen yeryüzünün ana tanrıçalarına benzemektedir.
İkrar tek başına delil midir?
Mahkeme dışı itiraf genellikle kesin kanıt değil, takdiri delildir. Yalnızca takdiri delillerle kanıtlanabilen olguları kanıtlamak için kullanılabilir. Bu bağlamda, yasal olarak kanıtlanması gereken bir yasal işlemin varlığı mahkeme dışı itirafla kanıtlanamaz.
Hukukta ikrah ne demek?
1) İkrât, şu şekilde tarif edilir: Bir kimsenin istemediği hukuki bir işlemi, aksi takdirde kendisine veya yakınlarından birine zarar verileceği tehdidiyle yapmaya zorlanmasıdır.
İkrarin şartları nelerdir?
Bir kabulün mümkün olması için, bir tarafın bir olguyu iddia etmesi ve diğer tarafın bu olgunun doğru olduğunu belirtmesi gerekir. Kabulün konusu yalnızca diğer tarafın iddia ettiği olgular olabilir.
Tasdik ve ikrar ne demektir?
Bu tanımlarda iman esaslarının kalben tasdik edilmesi (tasdik), bu tasdikin dil ile ifade edilmesi (ikrâr) ve amel ile hayata geçirilmesi (amel) vurgulanmaktadır. Buna göre iman ile küfür arasındaki en önemli ayırıcı unsur kalbin tasdikidir.
Kaynak: laho.com.tr