İçeriğe geç

Insanda Kaç Latife Vardır

7 letâif Nedir?

İnsanda 7 tane incelik vardır. Bunlar; kalp, akıl, sır, hafi, ahfa, nefs, ruh.

Yedi latife ne demek?

* Letaif, Arapça “latife” kelimesinin çoğuludur. Bir tasavvuf terimi olarak Latife, insan vücuduna yerleşmiş ruhsal/aydınlık maddelere verilen isimdir. Bunlar yedi tanedir ve “Letâif-i Seb’a: Yedi Latife” olarak adlandırılır.

Manevi latife ne demek?

Letâif, latîfe kelimesinin çoğuludur ve ruhun seviyeleri veya farklı boyutları için kullanılan bir tasavvuf terimidir. Başka bir tanıma göre, incelikler, duyu organlarımız ve zihnimiz tarafından sağlanan bilgilerin ötesine geçen manevi gerçeklikleri algılamamızı sağlayan hassas bilinçdışı yeteneklerdir.

Ruh latifesi ne demek?

İnsanın canlılığını sağlayan algılayan ve bilen unsur. İnsanın özünü, kendisini, ilahi lütfu, kötü alışkanlıkların ve aşağılık arzuların kaynağını ifade eden bir terim. Antik Yunan, ortaçağ İslam ve Hristiyan felsefesinde doğal varlıkların ilkeleri olarak kabul edilen dört unsur.

İnsanda kaç letâif vardır?

Letaif-i sitte ve ceset birlikte letaif-i seb’a (yedi latife) denir. Kalp solda kalır, ruh sağ göğüsün iki parmak altında; sır solda, sağ göğüsün biraz üstünde; Ahfa göğsün ortasında; ruh alnın ortasında; dört unsur bedene dağılmıştır.

Ruhun 3 makamı nedir?

İnsanın ruhu üç tabakadan oluşur; Revani akıl, Sultani akıl, Nurani akıl.

Kalbin 7. mertebesi nedir?

Tasavvuf düşüncesinde ruh gerçekten birdir. Ancak içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yedi seviyede ele alınmıştır: Emmâre, Levvâme, Mülhime, Mutmainne, Raziye, Marziyye ve Kâmile.

İnsandaki latifeler nelerdir?

Latîfe-i insâniyye’ye “kalp, tabii ruh, insan hakikati” de denir. Sufilere göre insan, “anâsır-ı erbaa” (toprak, su, hava ve ateş) denilen dört unsurdan ve altı incelikten oluşmuştur. Bu altı incelikten biri insan âlemine, diğerleri ise nizam âlemine aittir.

Ahfa zikri nedir?

Ahfa latîfesi, ilahi isimlerin ve sıfatların tecelli ettiği yerdir. Bu mertebede, mürit, önceki inceliklerin zikrini yaptıktan sonra, Ahfa mertebesinin zikrini yapar. Ahfa inceliklerinin zikri, bu mertebenin ışığı olan yeşil ışık belirinceye kadar devam eder.

Sırrı hafî ne demek?

“O (Allah), gizliyi de, ondan aşağı olanı da bilir…”1 Zira O (cc), şüphesiz ki sırrı ve sırrın sırrını da bilir.

Rabbani latife nedir?

Latife-i rabbaniye”; Ruha bağlı akıl, gönül, vicdan gibi bütün manevi cihazları ifade eder. Bedenin organları olduğu gibi ruhun da melekeleri vardır. Latife-i rabbaniye tabiri kalp ve ruh için de kullanılır. Bunlara latifa denmesinin sebebi bunların ince ve gözle görülemeyecek kadar ince olmalarıdır.

Tasavvufta kalp nedir?

Tasavvufun temel kavramlarından biri olan kalp, insanın hakikatini ifade eden ilahi bir melekedir. Göz derken, gözü oluşturan tüm anatomik organları kastediyoruz ve kalp, birbiriyle bağlantılı ve kendi içinde bütünlük arz eden kademelerden oluşmuştur: 1. Sadr: İslam mertebesidir. 2. Kalp: İman mertebesidir.

Kalp zikri nedir?

Kalbî zikir Kalak zikir, 5.000 Lefza-i Celâl (Allah) denilerek ve belli vakitlerde iki defa tekrarlanarak başlar.

Tasavvufta sır nedir?

Şah Ni’metullah-ı Velî sırrı, “Tasavvuf yolunun başlangıcında riyadan kaçınmak, sonunda ise Allah’a karşı ölümlü olmak için ilmi ve manevi hali gizlemek” şeklinde açıklamıştır. Sır kelimesi tasavvufta “ruhun bir idrak seviyesi, kalbe yerleştirilen bir incelik” anlamında da kullanılmaktadır.

Tasavvufta ahfa nedir?

Kalb, ruh, sır, hafî, ahfâ diye sıralanan “letâif-i hamse”lerin sonuncusuna verilen isim. Son “Atvâr-ı seb’a”ya Ahfâ denir. Nakşibendi-Müceddidiyye ve Halidiyye tarikatlarında seyir metodu.

Letâif zikri kaç binde biter?

Nakşibendi yolunun büyükleri, kalp virdini başarıyla tamamlayan herkese Letaif Virdi verir. Bu zikre “Allah” adı verilir. 23.000 ile başlar ve 101.000’e kadar çıkar. Mürşid, bu zikrin okunma zamanına karar verir ve sırasını kendisi takip eder. Letaif virdi altı latifa üzerine çizilir.

7 Vadi Öğretisi Nedir?

Bahaullah Yedi Vadi adlı eserinde şiirde adı geçen vadilerden ve bazı temel fikirlerden yararlanarak, bu vadileri, arayışçının yaratılış amacına ulaşmak için geçmesi gereken sembolik aşamalar olarak tanımlamıştır.

Letâif anlamı nedir?

Bu kelime aynı zamanda nazik sözler, nazik davranışlar ve soyut anlamda da kullanılır. Latife ise hem şaka hem de anlaşılması için uzun süre düşünülmesi gereken ince bir anlam anlamına gelir. Latife kelimesinin çoğulu letaif’tir. Tasavvufta, üstadın ve talebenin kalbine ilham ve esin yoluyla giren tüm ilahi ışıklara Letaif denir.

Tasavvufta latîfe ne demek?

Sözlükte “ince, yumuşak şey”; “akıl” anlamına gelen latîfe kelimesi, “son derece ince bir manayı ifade eden, sözle açıkça anlatılamayan, işaretlerle insanlara iletilebilen, tadılarak ve deneyimlenerek öğrenilen bilgi” anlamında tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır (et-Taʿrîfât, “laṭîfe” san.; Kâşânî, s. 83).

Kaynak: flt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr