İçeriğe geç

Kamu Davası Kim Tarafından Açılır

Kamu davası açma yetkisi kime ait?

Kamu davası açma görev ve yetkisi Cumhuriyet savcılarına aittir. İhbar konusu suçlarda soruşturma ve kovuşturma yapılır; ihbar konusu olmayan suçlarda ise soruşturma ve kovuşturma re’sen yapılır.

Hangi suçlarda kamu davası açılır?

Cumhuriyet savcılığının şikâyet üzerine açtığı kamu davası; basit tıbbi müdahale ile giderilebilen kasten yaralama, taksirle yaralama, cinsel saldırı, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma suçlarından açıldı.

Kamu davasına kim bakar?

Kamu davalarında yetkili mahkeme Kamu davasını görmeye yetkili mahkeme, suçun işlendiği yerdeki yetkili ceza mahkemesidir. Suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer veya bunlar yoksa ikametgah mahkemesi de yetkilidir.

Bir dava nasıl kamu davasına dönüşür?

Kamu davasında, savcı, bir suçun işlendiğine dair makul bir şüpheye yol açan delil elde ettikten sonra, iddianame adı verilen bir belgeyi dosyalayarak suç işlediği iddia edilen kişiye karşı bir suçlamada bulunur. Başka bir deyişle, kamu davası bir iddianame yoluyla açılır. Kamu davası, mahkemenin iddianameyi kabul etmesi üzerine başlatılır.

Kamu davasını kim açabilir?

Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda makul şüphenin oluşmasına neden olursa; Cumhuriyet savcısı, iddianame düzenleyerek kamu davası açar (CMK m. 11).

Kamu davası açma görevi kim tarafından yerine getirilir?

Kamu davası açmak, kamu savcısının görevidir. Kamu davası açma görevi, kamu savcısına aittir.

Kamu davası kaç yıl ceza verir?

Kamu cezası kaç yıldır? Kamu davasının açılmasının savcı tarafından ertelenmesi halinde, üç yıldan fazla olmamak üzere hapis cezası gerektiren suçlar için verilir. On beş yaşından küçük çocuklar için kamu cezasının verileceği azami sınır beş yıldır.

Kamu davası paraya çevrilebilir mi?

Savcılık Cezaları: Bazı suçlar hem hapis hem de para cezası ile sonuçlanabilir. Sadece hapis cezası olan medeni cezalar, bir yıldan azsa ve belirli diğer koşulları karşılıyorsa para cezasına çevrilebilir.

Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?

Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verildikten sonra, uzlaşma şartlarının oluşmaması halinde kamu davası açılır. Uzlaşmaya varılması halinde, soruşturulan suçtan dolayı tazminat davası açılamaz; açılan davadan vazgeçilmiş sayılır.

Kamu davasında beraat olur mu?

Kamu davası açıldığında, sanığın ilgili suçu işleyip işlemediğine ilişkin delil toplama süreci başlar. Bu delillere dayanarak söz konusu suçun işlenmediği anlaşılırsa sanık beraat eder. Ancak suçu işlediği anlaşılırsa suçun niteliğine ve türüne göre cezalandırılır.

Kamu davasında hakim ne sorar?

Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dosyanın büyüklüğüne bağlı olarak tahmin edilebilir. Sanık duruşmada sorgulanırken, hakim ceza dosyasını açıklığa kavuşturmak ve delil toplamak için sorular soracaktır. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına katılmayan sanık tutuklanabilir. Ancak, şahsi davanın duruşmasına katılmayan sanık hakkında bu tedbir uygulanmaz.

Kamu davası açılan kişiye ne denir?

Hakkında ceza mahkemesinde kamu davası açılan kişiye “sanık” denir. Suçun türüne göre genel mahkemelerde (Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi) veya şüphelinin on sekiz yaşından küçük olması durumunda özel mahkemelerde kamu davası açılabilir.

Kamu davasında mahkeme masraflarını kim öder?

Ceza yargılamasında yargılama giderleri, kamu davasının açılması ve yargılamanın yürütülmesi için Devlet Hazinesi tarafından karşılanır ve sonuçta haksız bulunan tarafa fatura edilir.

Kamu davasında müşteki ceza alır mı?

Şikayetçiler, şüpheliler arasında Türk Ceza Kanunu’nda açıkça suç olarak tanımlanan eylemleri gerçekleştirmiş veya suçtan zarar görmüş kişilerdir. Bu nedenle şikayetçilerin yasal olarak cezalandırılması mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda kişiler yalnızca “şikayetçi” unvanına sahip olmayabilir.

Savcı dava açmayabilir mi?

Bazı durumlarda, Cumhuriyet Savcısı kamu davası açma konusunda takdir yetkisine sahiptir. Örneğin, kamu davasının açılmasının ertelenmesi kurumunun uygulanması gereken durumlarda, Cumhuriyet Savcısı takdir yetkisini kullanabilir ve dava açmayabilir.

Kişi kendisine dava açabilir mi?

Dava açma ehliyeti kimdedir: Hâkimlik yapma ehliyetine sahip, reşit ve engelli olmayan her gerçek kişi dava açma ehliyetine sahiptir (m. 51; TMK m. 9 vd.); kendisi davayı açabilir ve takip edebilir.

Savcı kamu davası açtıktan sonra geri alabilir mi?

Soyut tahminler, hipotezler, olasılıklar ve varsayımlar somut gerçekler ve kanıtlarla desteklenmiyorsa, şüphe olamaz. Savcının takdiri, kamu davası açmak için yeterli şüphe olup olmadığıdır. Dava açıldıktan sonra, savcının davayı geri çekme hakkı yoktur.

Tüzel kişi kamu davasına katılabilir mi?

CMK’nın “Kamu davasına katılma” başlıklı 237/1. maddesine göre; “Mağdurlar, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile mali sorumluluğu bulunanlar, kovuşturma evresinin her aşamasında hüküm verilinceye kadar ilk derece mahkemesine şikâyetlerini bildirmek suretiyle kamu davasına katılabilirler.”

Kaynak: fagi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr