Ağaçlarda ballanma neden olur?
Ağaçlarda bal/reçine/sakız/akıntı; Bu hastalık bakteriyel kanser olarak tanımlanır. Ağacın ölüm evresine girdiğini gösterir. Bakteriler ağaç gövdesini kolonize ettiğinde ve sıcak havalarda aktif hale geldiğinde ortaya çıkar.
Kayısı ağacında zamklanma neden olur?
Meyve ağaçlarının bulunduğu topraktaki aşırı nem nedeniyle bitki kökleri hava ve oksijenden mahrum kalmakta, iletim hatlarında sorunlara, kök boğazında çürümeye ve buna karşılık ağaca gelen stres nedeniyle sakız oluşumuna neden olmaktadır.
Ağaçlarda zamklanma nasıl önlenir?
Taş meyve ağaçlarında, ana gövde dallara ve sürgün tabanına kadar %5 bordo posası veya %2 mavi taş kullanılarak bir fırça ile beyazlatılmalıdır. Bu ayrıca mantar hastalıklarına, güneş yanıklarına ve Capnodis böceklerinin yumurtlama ve yapışmalarına karşı da çok faydalıdır.
Kayısı ağacı neden sakızlanır?
Kayısı ağaçlarını kuruturken, ağaçta dönemsel ve mevsimsel kuruma ve hastalık oluşma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca, yanlış budama, gübreleme, ilaçlama ve toprak yapısının bozulması gibi etkenler de kayısı ağacının kurumasına yol açar.
Kayısı ağacının reçinesi yenir mi?
Elde edilen sonuçlara göre kiraz ve kayısı ağacı reçinelerinin yenilebilir kaplama malzemesi olarak oldukça uygun olduğu görülmüştür.
Kayısının en önemli zararlısı nedir?
Kayısıda; şeftali güvesi, fide toprak kurdu, kiraz yazıcı böceği, kara yaprak biti ve Plodia interpunctella, kayısı yaprak uyuzu, iki noktalı kırmızı örümcek, tomurcuk tırtılları, yaprak bitleri, meyve dikeni böceği ve depo zararlıları olarak kahverengi kırmız böceği başlıca zararlılardır.
Kayısı ağaçları kaç günde bir sulanır?
İklim koşullarına, rakıma ve ağacın meyve yüküne göre değişmekle birlikte kayısı ağaçlarına genellikle yılda 5-10 kez su verilir. Sıcak ve kurak bölgelerde sulama mayıs sonu haziran başında başlar ve eylül sonu ekim başına kadar 15-20 günlük aralıklarla devam eder.
İlkbaharda kayısı ağacına hangi gübre atılır?
Şubat ayında gübreleme mümkün değilse, toprak analizi sonuçlarına göre azot içerikli gübreler kullanılmaya devam edilir. Toprak analizi yapılmamışsa, kireçli topraklarda amonyum sülfat gübresi, kireç içeriği düşük topraklarda ise amonyum nitrat gübresi tercih edilir.
Kayısı ağacına çil ilacı ne zaman atılır?
Çiller durumunda, ilk ilaçlama sonbaharda yapraklar döküldükten sonra yapılır. İkinci ilaçlama ilkbaharda, pembe tomurcuk döneminde, %1’lik bordo sıvı gübre veya bakırlı fungisitlerden biriyle, ağacın her yerinin ıslanacağı şekilde yapılmalıdır.
Kayısı ağacı ilaçlanır mı?
Sürgün ve dal çürümesinden etkilenen bahçelerde %3’lük Bordeaux karışımı kullanılmalıdır. Sadece çil hastalığıyla enfekte olan bahçelerde, bakır preparatlarından biri veya Bordeaux karışımı ile ilaçlama yapılmalıdır.
Kayısı ağacı ne zaman budanır?
Şeftalilerde her yıl hasat budaması, erik, badem, kayısı, kiraz, elma ve armutlarda 2-3 yılda bir, cevizlerde ise 7-8 yılda bir yapılır. C) Gençleştirme budaması: Kendi haline bırakıldığı için yaşlı veya verimini kaybetmek üzere olan ağaçlara uygulanır.
İlkbaharda meyve ağaçlarına hangi ilaç atılır?
Özellikle meyve ağaçlarına sonbaharda (yaprakların 3/4’ü veya tamamı döküldüğünde %2’lik doz) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5’luk doz) Burgonya bulamacı uygulandığında, ertesi yıl ortaya çıkabilecek birçok hastalığa karşı etkili ve ekonomiktir. Mücadele ilacıdır.
Kayısı ağacı neyi sever?
Kayısı ağacı, yazları sıcak ve kurak geçen dağların güney eteklerindeki derin, su tutmayan, hafif eğimli ve hafif kireçli yamaçlarda çok iyi yetişir.
Kayısı meyvesinin kurtlanmaması için ne yapmalı?
Kayısı ağaçlarında olgunlaşma döneminde meyvelerin dökülmesine ve kurtlanmasına neden olan şeftali güvesi zararlısına karşı ilaçlama zamanlamasının belirlenmesi amacıyla, bölgede ekolojik açıdan temsili kayısı bahçelerinin bulunduğu yerlere şeftali güvesi tuzakları kurulmaktadır.
Kayısıda monilya hastalığı nedir?
Monilla hastalığı nedir? Literatürde “Monilinia laxa” olarak adlandırılan hastalık; kayısı, şeftali, kiraz, erik, vişne ve badem gibi taş ağaçlarda verim kayıplarına neden olabilen bir tür mantar hastalığıdır.
Ağaçlar neden sakız yapar?
Reçine, ağaç gövdesinde rüzgar, yangın, yıldırım ve parazitler nedeniyle oluşan yaraları kapatmak için özel hücreler tarafından üretilir. Reçine aynı zamanda ağacı olası olumsuz etkenlerden ve böceklerden korur.
Ağaç balı neden olur?
Bilmiyorsanız, sıkı tutunun, bundan sonra ne olacağı sizi şaşırtabilir: Kırk yıldır yediğiniz çam balı aslında ağaçlarda yaşayan böceklerin salgısıdır. Ağaçta yaşayan böcekler ağacın özsuyunu emer ve fazlasını tatlı bir madde olarak dışarı atarlar.
Akbelendeki ağaçlar neden kesiliyor?
Limak Holding ve IC Holding’in ortak iştiraki olan YK Enerji’nin Milas’ın İkizköy ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda kömür madenciliği alanını genişletmek için verdiği ormansızlaşmaya karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Köylüler, 2019 yılından bu yana Akbelen Ormanı’nda açılması planlanan kömür madenine karşı mücadele veriyor.
Zamk neden olur?
Doğu meyve güvesi Kayısı ağacının esas olarak yeni sürgün ve meyvelerine zarar verir. Ağacın yeni sürgünlerinin kurumasına neden olur, bu da ertesi yıl meyve miktarını azaltır. Meyveye girdiği ve çıktığı noktalarda sakız oluşturur.
Kaynak: orv.com.tr