İçeriğe geç

Kınalı Aşireti Nereden Gelmiştir

Kınalı aşireti hangi boydandır?

Özellikle Serahs Türkmenleri, Salur boyunun (Taşkı Salur-Dış Salur) Karamanlı boyuna mensuptur. Horzum (Harzem) halkı arasında çoğunlukla Oğuzlar (Yomut, Kınalı, Tekelü aşireti vb.) bulunmaktadır.

Burdur hangi Türk boyundandır?

Burdur isminin nereden geldiğine dair farklı gelenekler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliği karşısında şaşırıp “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.

Burdur il olmadan önce nereye bağlıydı?

1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.

Burdur’u kim fethetti?

Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Türkiye’nin en büyük Kürt aşireti kimdir?

Aksaray ve Kırşehir yöresinin nüfus bakımından en büyük aşireti, konumuz olan Boynuinceli aşiretidir.

Salur boyu Alevi mi?

Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.

Türk olduğumuzu nasıl anlarız?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Burdur’da hangi yörükler var?

Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.

Burdur’un eski adı nedir?

Türklerin, antik çağda Pisidya olarak adlandırılan Burdur bölgesine gelişi, 1071 Malazgirt zaferine dayanır. Günümüzdeki Burdur toprakları, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872 yılında Burdur Sancağı kurulmuştur.

Burdur bucak hangi boydan?

Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.

Burdur denince akla ne gelir?

Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.

Burdur neyi meşhur?

Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.

Burdur’u kim işgal etti?

İtalyanlar Antalya’yı da askeri üs olarak kullandılar. İtalyanlar 28 Haziran 1919’da buradan gönderdikleri birliklerle Burdur’u işgal ettiler.

Bucak eskiden nereye bağlıydı?

Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı’na bağlı bir belediye iken, bu tarihten sonra Burdur’a bağlı bir belediye olmuştur. Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusun çoğunlukla Burdur’a bağlı olması nedeniyle, 1909 yılında halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle Burdur’a bağlanmasına karar verilmiştir.

Burdur neden gelişmemiş?

Burdur, Türkiye’nin iç kesimlerinde bulunan bir ildir. Bu durum Burdur’un ulaşım ve ticaret açısından dezavantajlı olmasına neden olmuştur. Bir diğer neden ise Burdur’un tarihte yaşadığı olaylardır. Burdur tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmamıştır.

İskilip hangi Türk boyu?

Anadolu’da Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup İskilip’te Salur köyünü kurmuştur.

Burdur halkı nereden gelmiştir?

1071-1100 yılları arasında Anadolu’ya gelen Türklerden Kınalı aşireti Pisidia’ya gelerek Burdur’a yerleşmiştir. Selçuklu devletinin egemenliğine giren şehir, 1075-1120 yılları arasında sınır kasabası olarak varlığını sürdürmüştür.

Sivas hangi Türk boyundan?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

Yörükler hangi boy?

Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.

Kaynak: bestltd.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr