İçeriğe geç

Mülhit Olmak Ne Demek

Mülhid kime denir?

Felsefe ve teoloji terimi, dinden ayrılmaya yol açan inanç ve görüşlerin savunulması anlamındadır.

Mülake olmak ne demek?

Örnek: “Röportaj yapalım, röportaj yapalım” vb. “Görüşmek” deyiminin anlamı ise şu şekildedir: “görüşmek, görüşmek”.

Mülhem olmak ne demek?

En kısa tanımıyla ilham, bir şeyden esinlenmek veya esinlenmiş olmak olarak tanımlanır. Sıkça kullanılan ve yüksek bir fayda değerine sahip bir kelimedir. Mülhem ne anlama gelir? “Kalbe giden bir şey, bir kişinin kalbine giren bir şey, Tanrı tarafından ilham yoluyla kalbe açığa çıkarılan bir şey” anlamına gelen bir kelime olarak bilinir.

Mülâzım olmak ne demek?

Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.

Mülhidler kimlerdir?

“Doğru yoldan sapma” anlamına gelen “mülhid” kelimesi, Kur’an’daki “ilhad” kelimesinden gelmektedir ve bu iki kelime, 11. yüzyıldan bu yana Ehl-i Sünnet dışındaki bütün dinî ve felsefi inançları tanımlamak için kullanılmıştır.

Mülhid kelimesinin anlamı nedir?

Mulhid (çoğul ملحدون mulḥidun ve ملاحدۃ malāḥidah), mürted, ateist, inançsız veya kafir anlamına gelen İslami bir dini terimdir.

Kalp mülaki ne demek?

İki veya daha fazla kişinin bir araya gelip buluşma veya görüşme durumunu ifade eder. Kökeni: “Mulaki” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “مُلاقٍي” (mulaqi) kelimesi buluşma veya karşılaşma anlamına gelir.

Müzmal olmak ne demek?

Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.

Müsteban olmak ne demek?

(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça ifade edilmiş, anlaşılmış, şüpheye yer bırakmayacak şekilde, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” (Âlî Mustafa Efendi) dikişlerinden nasıl mükafatlandırılmıştır.

Mülhim ne anlama gelir?

Melhame, sözlükte büyük kayıp veya yenilgiyle sonuçlanan çatışma veya savaş anlamına gelirken; terim olarak özellikle astronomik ve meteorolojik olaylardan yararlanarak bir padişahın, toplumun, cemaatin veya devletin geleceği hakkında kehanette bulunmak anlamına gelir.

Mülhem Türkçe mi?

Menşei. Osmanlı Türkçesi ملهم‎ (mülhem), Arapça مُلْهَم‎ (mülhem).

Müteyemmen olmak ne demek?

(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.

Mütekamil olmak ne demek?

(Ar. tekāmul mutekāmil, “gelişmek, olgunlaşmak” kelimelerinden) Gelişen, gelişen ve olgunlaşan, olgunlaşan, gelişen: Böyle gelişmiş bir insan topluluğuna millet denir (Mukbil Özyörük).

Mülemma olmak ne demek?

Sözlükte “renkli, renkli” anlamına gelen “mülemma” kelimesi, öncelikle Fars ve Türk edebiyatında Türkçe, Arapça ve Farsça beyit ve mısralardan oluşan şiirleri tanımlamak için kullanılır. Bu tür şiirlerin yazılmasına Telmi denir.

Mulazemet ne demek?

Eserin ana temasını oluşturan anlamda mülazemet, medrese eğitimini yüksek bir dereceyle tamamlayarak mezun olan bir öğrencinin ilmiye teşkilatında herhangi bir göreve girebilmesi için medresedeki hocalarından biri tarafından bir deftere kaydedilmesi ve dolayısıyla atanmasını beklemesini ifade eder.

Müfsit kime denir?

Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte, rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadetin bozulmasıyla kullanılan bir terimdir.

Müçtehit kime denir?

Müçtehit Arapça bir terimdir. İslam’da, bir konu hakkında mevcut delilleri inceleyerek karar veren din adamlarına verilen isimdir. Müçtehitlerin yaptığı işe dinde içtihat denir.

Müverrih kime denir?

Tarih kitapları yazan tarihçi, tarih bilimi ile uğraşır.

Mübadil kimlere denir?

Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus mübadelesi, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Krallığı’nın, 1923 yılında Lozan Antlaşması’na ek olarak yaptıkları anlaşma gereği kendi ülkeleri vatandaşlarını dinleri temelinde sürgün ve zorunlu göçe tabi tutmalarını ifade eder. Göçe tabi tutulan kişilere mübadele denir.

Kaynak: holikaholika.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr