Nispi yargılama nedir?
Orantılı yargılama, mahkemenin, söz konusu olayın çözümü için gerekli olan, ancak Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu kapsamında yargı yetkisine girmeyen yan hukuki uyuşmazlığı, söz konusu olayı açıklığa kavuşturduğu ölçüde sonuçlandırması anlamına gelir.[21]
Basit yargılama usulü nedir CMK?
Basit yargılama usulü, hızlandırılmış yargılama usulünden farklı olarak, kovuşturma aşaması açısından hızlandırılmış yargılama usulünün bir türüdür[2]. Basit yargılama usulünde temel amaç, belirli bir ciddiyet düzeyine ulaşmamış suçlarda bazı usul adımlarını ve aşamalarını atlayarak yargılamanın süresini kısaltmaktır.
Bekletici Meselesi Nedir CMK?
Zira, ceza muhakemesindeki kişi, kendi uzmanlık alanı dışında kalan bir olguyla karşılaşmışsa ve yargılandığı uyuşmazlığı karara bağlamak üzere o konuda yetkili bilirkişi mahkemesinin kararını bekliyorsa, görülmekte olan konuya ilişkin karar ancak “ertelenmiş iş” olarak değerlendirilir.
CMK 11 maddesi nedir?
Madde 11 – (1) Mahkeme, önüne gelen birden fazla dava arasında bağlantı bulursa, 8 inci maddede belirtilen türden olmasa bile, davaları birleştirerek karara bağlamaya karar verebilir. Madde 12 – (1) Davaya bakma yetkisi, suçun işlendiği yer mahkemesindedir.
Nispi hüküm nedir?
Zorunlu yasal hükümler, herkesin uyması gereken ve tarafların iradesiyle değiştirilemeyen yasal hükümlerdir. Nispeten zorunlu yasal hükümler, çalışan lehine aksi kararlaştırılabilen düzenlemelerdir. Yerine geçen yasal hükümler, tarafların serbestçe farklı şekilde belirleyebileceği düzenlemelerdir.
Aynı suçtan iki kez yargılanma olur mu?
24. Bir kişinin aynı suçtan dolayı iki kez yargılanamayacağı ilkesi, ‘aynı suçtan’ dolayı kovuşturma veya yargılama yapılmasını yasaklar.
CMK basit yargılama kalktı mı?
8 Temmuz
Basit yargılama hangi suçlarda yapılıyor?
Basit yargılama usulü, para cezası veya iki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlara uygulanabilir. Özellikle, özel kanunlarda (5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda) sayılan ve azami 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçların da basit yargılama usulüne tabi olduğunu vurgulamak isteriz.
CMK basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Tanıklığın delil olarak kabul edildiği hallerde, tanık duruşmada dinlenir, CMK m. 201, doğrudan soru sorma hakkının güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle, tanık dinlenmesi gereken hallerde basit duruşma usulüne uyulmamalı ve duruşma olağan şekilde yapılmalıdır.
Bekletici sorun ara karar mı?
Bekleyen bir davanın devamına karar verilmesi için gereken şartların oluştuğuna kanaat getiren mahkeme, geçici bir kararla bekleyen bir davanın devamına karar verdiğini açıkça belirtmelidir. Ancak, bu karar ara karar olduğundan, mahkeme kararını geri alabilir ve bekleyen bir davayı her zaman karara bağlayabilir.
Hangi hallerde bekletici mesele yapılır?
(1) Bir davanın kararının, tamamen veya kısmen başka bir davaya, idari merciin tespitine veya davanın konusu ile ilgili bir hukuki ilişkinin varlığına bağlı olması hâlinde, mahkeme, davanın sonuçlanmasına veya idari merciin kararına kadar duruşmayı geri bırakabilir.
Bekletici mesele nedir örnek?
veya idari mahkemeler kendi yargı yetkileri dahilindeki konularda kişisel olarak karar veremezler ve ilgili tarafa dava açması ve davanın sonucunu beklemesi için zaman tanırlar. Örneğin, ortaklığın feshi davası bağlamında, söz konusu mülkün mülkiyeti konusundaki anlaşmazlık beklemede olan bir konudur.
Ssç vekili mi müdafii mi?
Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Bir ceza davasında şüphelinin veya sanığın temsilcisi yoktur, bir savunma avukatı vardır. Bu, sanığın savunması şeklini alır.
Hangi suçlarda hagb uygulanmaz?
Suçun niteliği ve cezası: HAGB, iki yıla kadar hapis cezası veya para cezası gerektiren suçlara uygulanabilir. Bu uygulama ağır cezalar gerektiren suçlara uygulanmaz.
Hangi suçlarda müdafi zorunlu?
CMK m.150/3. Maddeye göre; Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık talep etse bile, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma sırasında müdafi atanması zorunludur.
Yargılama masraflarını kim öder?
Yargılama giderleri kural olarak yargılamada haksız olduğu ortaya çıkan tarafa, yani aleyhine hüküm verilen tarafa aittir (TCK m. 326). Duruşma giderleri mahkemece re’sen takdir olunur. Yargılama giderlerinin miktarı, hangi tarafa ne miktarda yükletildiği ve bunların dökümü hükümde gösterilir (TCK m. 332/1,2).
Nemo tenetur ilkesi nedir?
Nemo tenetur seipsum accusare ilkesine göre, hiç kimse suçlayıcı bir ifadede bulunmaya veya bu konuda delil sunmaya zorlanamaz. Bu evrensel ilkenin temeli, bireyin kendini suçlayıcı davranışlardan kaçınma özgürlüğüdür.
Davasız yargılama olmaz nedir?
Mahkeme dava açmadan davayı kendi eline alıp yargılama yapamaz. Buna “dava olmadan yargılama olmaz ilkesi” denir. CMK 225/1. Maddede; “hüküm ancak iddianamede unsurları belirtilen fiil ve suçun faili için verilir” denilerek bu ilke benimsenmiştir.
Yargılama süjeleri kimlerdir?
Cumhuriyet savcısı, ceza infaz memuru, sulh hakimi, mağdur, suç mağduru, avukat, kanuni temsilci.
Kaynak: encira.com.tr