Ünlü uyumu hangi kelimelerde aranmaz?
Bitişik birleşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz: açık göz, bilgisayar, soyat, hanımeli vb. -gil, -ken, -leyen, -mtırak, -yor ekleri büyük ünlü uyumuna uymaz: Akşam-leden, bakla-giller, bilgi-ken, ekşi-mtırak, Yürü-yor, vb.
Özel adlarda büyük ünlü uyumu aranır mı?
Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, kipper, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, kuvvet, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret. Bileşik kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: açıkgöz, bilgisayar, sofayat, hanımeli, vb.
Küçük Ünlü Uyumu Nerede Aranmaz?
Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: palm, avurt, mud, shell, kavuk, melon, roasting, reunion, tossing, rain, vb. Alıntı kelimelerde küçük ünlü uyumu aranmaz: actor, alcohol, label, typewriter, acceptance, doctor, cheeky, important, creditor, music, professor, radio, dignified, vb.
Büyük ünlü uyumuna uymayan kelimeler nelerdir?
Majör ünlü uyumuna uymayan ekler. Ancak bazı ekler bu kuralı ihlal eder: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz. Akşam, baklagil, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken gibi.
Ünlü uyumu kuralı nedir?
Bir sözcüğün bir hecesinde düz ünlü (a, e, ı, i) varsa, bunu izleyen tüm hecelerin de düz ünlüye sahip olması gerekir: agree, approach, boatwain, bite, warm up, call, vest, wrist, strawberry, vb.
Horoz kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Örnekler: “photo”, “cock”, “monolog”, “diyalog” ve “soprano” gibi kelimelerde, “o” ünlüsü ilk hecenin dışında kullanılır ve bu da alt ünlünün uyumuna aykırıdır. Tüm bu kelimeler yabancı kökenlidir.
Özel isimlerde ses olayı aranır mı?
Ünsüz yumuşatma kuralı özel isimlerin “yazımında” geçerli değildir.
Özel isimlerin arasına ne konur?
Kesme işareti (‘) – Kesme işareti, özel isimlere eklenen çekim eklerini ayırmak için kullanılır. Örnek: Ahmet’in büyükbabası Antalya’ya seyahat etti. Sayfa 3 – Kesme işaretleri, kısaltmalara ve sayılara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır.
Özel isimlerin sonuna ne konur?
Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Kapalı ünlü uyumu nedir?
Bu uyum; Türkçe sözcüklerde arka damak ünsüzleri kalın ünlüler a, ı, o, u ile birlikte kullanılır; e, i, ö, ü ünlüleriyle aynı hecede ön damak ünsüzlerinin bulunmasıyla oluşan bir uyumdur. Kısaca, a, ı, o, u ünlüleri g, k, l ünsüzleriyle birleşir; e, i, ö, ü ünlüleri ġ, k, l ünsüzleriyle aynı hecede kullanılamaz.
KPSS’de büyük ünlü uyumu var mı?
Eğer bir soruda majör ünlü uyumuna uymamanın nedeninin diğerlerinden farklı olduğu söyleniyorsa, bu 7 ekten birine sahip bir kelime arayın. Türkçede 8 ünlü harf vardır. Minör ünlülerin uyumu, bir kelimedeki ünlülerin düz veya yuvarlak ve dar veya geniş olmasına bağlıdır.
Düzlük ve yuvarlaklık uyumu nedir?
İkincisi ise, Eski Anadolu Türkçesi döneminden sonra kural haline gelen ve sözcüğün ilk hece ünlüsünün düzlüğüne ve yuvarlaklığına göre sonraki hece ünlülerinin nasıl olması gerektiğini belirleyen düzlük-yuvarlaklık veya dudak uyumu adı verilen uyumdur.
Küçük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
Kelimelerdeki ünlülerin yapısı, küçük ünlülerin uyumunu incelemek için incelenir. İlk hecede düz ünlü ve ikinci hecede yuvarlak ünlü bulunan kelimeler, küçük ünlülerin uyumuna uymaz. Örnek kelime: pharynx – Bu kelimenin ilk hecesindeki “u” ince ünlüdür ve ikinci hecedeki “a” düz ünlüdür.
Çekirdek büyük ünlü uyumuna uyuyor mu?
Türkçede ünlüler iki ünlüye ayrılır: kalın ve ince. Düşük ünlüler a, ı, o ve u, ince ünlüler ise e, i, ö ve ü’dür. İnce veya kalın olsun, tüm ünlüleri içeren kelimeler, üst ünlüler için uyum kuralını izler. Örnekler: “Swing”, “Pillow”, “Laurel”, “Seed”.
Tek heceli kelimelerde büyük ünlü uyumu aranır mı?
– Tek heceli sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz. – Yabancı sözcüklerde büyük ünlü uyumu kuralı yoktur. – Türkçe sözcüklere eklenen bazı ekler büyük ünlü uyumu kuralını ihlal eder. Bunlara; -yor, -ken, -leyen, -mtrak, -gil ve -ki ekleri dahildir.
Büyük ünlü uyumu hangi konuya girer?
Türkçe bir sözcükte ilk hecenin ünlüsü kalınsa (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u); ilk hecedeki ünlü inceyse (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü). Bu özelliğe “Büyük Ünlü Uyumu” denir. Sözcüklerin eklerinin genellikle bu kurala uyduğu görülür: adım.
KPSS’de büyük ünlü uyumu var mı?
Eğer bir soruda majör ünlü uyumuna uymamanın nedeninin diğerlerinden farklı olduğu söyleniyorsa, bu 7 ekten birine sahip bir kelime arayın. Türkçede 8 ünlü harf vardır. Minör ünlülerin uyumu, bir kelimedeki ünlülerin düz veya yuvarlak ve dar veya geniş olmasına bağlıdır.
De eki büyük ünlü uyumuna uyar mı?
da / bağlacı da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Kaynak: gazilerplastik.com.tr