Hangi ağaçlara çelik köklendirme yapılır?
Ayva, nar, zeytin, incir, fındık, dut (yaprak dut ve diğerleri), ahududu, böğürtlen ve bazı erik, elma ve kiraz klon anaçları çelikleme yoluyla üretilmektedir.
Çelikle köklendirme ne zaman yapılır?
2)Kök çelikleri; Kış sonu veya ilkbahar başında, büyüme süreci başlamadan önce, kök kısımlarının depo maddeleri açısından çok zengin olduğu dönemde alınır. Kök kısımları 3-6 santimetre uzunluğunda kesilerek çevre yüzeyine yerleştirilir ve 1,5-1,9 santimetre toprakla örtülür.
Çelikle çoğaltma nasıl yapılır?
Çelikle çoğaltma denir. Bu yöntem ana bitkiden kesilen bir parçanın köklendirilmesini içerdiğinden, ortaya çıkan bitki mutasyonlar hariç ana bitkiyle aynı özelliklere sahiptir. Bazı meyve ve klon anaçlarının yanı sıra üzüm çeşitleri, Amerikan asma anaçları ve gül gibi süs bitkilerinin çoğaltılmasında kullanılır.
Hangi bitkiler çelikle üretilir?
Çeliklerle doğrudan çoğaltılabilen türler: incir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut, neredeyse tüm şarap türleri ve çeşitleri ve birçok üzüm benzeri meyve. Ancak, kökleri filoksera’ya dayanıklı olmayan Vitis vinifera üzüm çeşidi, çeliklerle çoğaltılabilen anaçlara aşılanarak çoğaltılabilir.
Kivi çeliği nasıl Köklendirilir?
Çeliklerin alt kısmının 1-2 cm’lik kısmı köklendirme hormonu içeren suya 5 saniye daldırılır. Daha sonra kurumaya bırakılır. Kurutulmuş çelikler botrytis ve diğer çürüyen mantarlara karşı uygun bir fungisit içine daldırılarak tedavi edilir. Hormon ve ilaçlarla tedavi edilen çelikler püskürtülür ve köklendirilir.
Hangi ağaçlar suda Köklenir?
Suda köklendirme, sarmaşık ve sarkık bitkileri köklendirmek için en uygun ve kolay yöntemlerden biridir. Pothos asması, telgraf çiçeği (Tradescantia), kurdele çiçeği (Chlorophytum comosum) ve dua çiçeği (Maranta leuconeura) gibi bitkiler suda kolayca köklenir.
Suda köklendirme kaç gün sürer?
Suda köklendirme işlemi düzgün bir şekilde yapılırsa, güzel yaprak birkaç gün içinde kök oluşturacaktır. Bitkinin köklerini suya batırmaktan başka bir çaba gerektirmeyen bu yöntemi kullanmadan önce bitkileri iyi tanımalısınız.
Daldan köklendirme ne zaman yapılır?
❖ Uygulama zamanı ilkbahardır. ❖ Köklenmesi yaklaşık birkaç hafta ile bir ay sürer.
Ceviz çelikten köklendirme mi?
Köklenmesi durumunda aşılama gerekli midir? Ceviz çeliklerinden köklendirilemez.
Çelik Köklendirmede ne kullanılır?
Çeliklerden köklendirmede kullanılabilecek materyaller: A) Topraklar: 1) Su (nem) 2) Bahçe toprağı 3) Turba 4) Perlit 4) Hindistan cevizi torfu 5) Lekat 6) Vermikülit 7) Odun talaşı 8) Kömür tozu 9) Kül 10 ) Leonardit 11) Nehir kumu 12 mil 13) Ponza (cüruf) 14) Solucan gübresi B) Hormonlar: 1) İndolbütirik asit 2) Naftalin asetik asit 3) …
Çelikle üreme nasıl yapılır?
Çelikleme, bir bitkinin bir dalının, yaprağının veya kökünün bir kısmının kesilip uygun bir ortama ekildiği vejetatif bir bitki çoğaltma yöntemidir. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki haline gelir.
En iyi köklendirme hormonu hangisi?
Bu asit türlerinin en etkilisi indolbütirik asittir. Bahçıvanlar tarafından en iyi bilinen ve en yaygın kullanılan köklendirme asidi veya köklendirme hormonu, kısa adı IBA olan indolbütirik asittir.
Elma çelikten Köklenir mi?
Kesim: Kök ağacından genç ve sağlıklı bir dal kesilir. Kesim genellikle 10-15 cm uzunluğunda olduğunda ve yapraklar filizlendiğinde yapılır. Köklendirme: Kesimler köklendirme hormonları kullanılarak toprak, kum veya diğer köklendirme ortamlarında köklendirilir.
Ayva çelikten olur mu?
Alıç, kuru kumlu topraklarda anaç olarak kullanılır. Ayvalar ayrıca çelikler ve yer filizleri ile kolayca çoğaltılabilir. Ayva bahçesi için seçilen uygun yerlerde eski ve aşılanmış fidelerle bir bahçe oluşturulur.
Zeytin çeliği kaç günde Köklenir?
Köklendirme ortamına yerleştirildikten 60 gün sonra çelikler çıkarılmış; çelik başına sürgün sayısı; ortalama sürgün uzunluğu; ortalama kök sayısı; ortalama kök uzunluğu ve kök oluşum derecesi değerlendirilmiştir.
En iyi çelik köklendirme hormonu hangisi?
İndolbütirik asit (iba=çelik köklendirme hormonu), gül çelikleri, asma çelikleri, zeytin çelikleri, nar çelikleri, taflan çelikleri, süs bitkisi çelikleri ve köklendirme uygulamalarında en başarılı sonuçları sağlayabilen köklendirme hormonudur.
Ağaç dalı köklendirme hangi ayda yapılır?
❖ Uygulama zamanı ilkbahardır. ❖ Köklenmesi yaklaşık birkaç hafta ile bir ay sürer.
Ceviz çelikten köklendirme mi?
Köklenmesi durumunda aşılama gerekli midir? Ceviz çeliklerinden köklendirilemez.
Hangi ağaçlarda havai köklendirme yapılır?
Havadan köklendirmeyi her türlü ağaç, sarmaşık veya asmada kullanabilirsiniz. Zaman sınırlaması yoktur, bu uygulamayı istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
Kaynak: loveinsun.com.tr