İçeriğe geç

Soyadı Değiştirmek Mümkün Mü

İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesine göre, bir kişi meşru bir sebebi varsa soyadını değiştirebilir. Soyadını değiştirmenin şartları kanunda ayrıntılı olarak belirtilmemiş olsa da, bu sebeplerin ne olabileceği tamamen davaya bakan hakimin takdirindedir.

Soyadımı nasıl değiştirebilirim 2024?

Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikamet yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, eyalet veya ilçe idari makamı tarafından incelenir ve başvurunun haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.

Soyadımı değiştirmek için ne yapmam lazım?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu adliyede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadı değişikliği başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.

Babamın soyadını taşımak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.

Soyadı değiştirmek kaç para?

Dava harçları ve masrafları yıllık olarak güncellenmekle birlikte, toptan olarak belirlenmektedir. 2024 yılında isim ve soy isim değişikliği için toplam mahkeme harcı 2500 TL’dir. Bu tutara avans giderleri, tebligat harçları, harçlar ve masraflar dahildir.

Soyadı değiştirme kaç gün sürer?

Ad ve soyadı değiştirme işleminin süresi Ad ve soyadı değiştirme işlemi ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay arasında bir sürede tamamlanır.

2024 isim değiştirme ücreti ne kadar?

2024 yılında isim değişikliği davalarında mahkeme masrafları toplam 2000 TL olarak belirlendi.

Kızlık soyadı sonradan silinir mi?

Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal eden kararıyla, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024’ten itibaren ortadan kalktı. Bu iptal kararına göre, evlenen kadın artık bekar olma, yani sadece kızlık soyadını kullanma hakkına sahip oluyor.

Soyadı değişikliği kime karşı açılır?

3. İsim veya soyadı değişikliği davası kime karşı açılabilir? Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesine göre isim veya soyadı değişikliği davasında davalı olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilir.

Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?

Çocuğun soyadı, soybağı hükümlerine göre kanunen belirlenir. Çocuk reşit oluncaya veya baba Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesindeki şartları ispat ederek soyadını değiştirmedikçe soyadının değiştirilmesi mümkün değildir.

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Buna göre, ad veya soyadının düzeltilmesine ilişkin talepler İl/İlçe İdare Meclisi kararıyla e-devlet üzerinden yapılabilecek. Mahkeme kararıyla, genel ahlaka uymayan ve toplum tarafından gülünç bulunan adlar, mahkeme kararına gerek kalmaksızın İl veya İlçe İdare Meclisi tarafından değiştirilebilecek.

Soyadı değiştirme mirası etkiler mi?

Kişinin “Babamın soyadını almak istemiyorum” demesi veya başka bir nedenle soyadını değiştirmesi durumunda miras durumunun değişmediğini lütfen unutmayın. Bu nedenle kişinin yasal mirası devam eder.

Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi?

Soyadı, bir kişinin kişiliğinin en önemli parçası olarak kabul edilir. Bu nedenle, yalnızca mahkeme kararıyla değiştirilebilir. Değişikliğin gerekçelendirilmesi ve açılan davada kanıtlanması gerekir.

Soyad nasıl değiştirilir 2024?

E-devlet üzerinden isim değişikliği nasıl yapılır 2024 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, isim ve soy isim değişikliklerinin e-devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. Başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek.

Hangi soyadları alınamaz?

Madde 1 – Her Türk, gerçek adından başka soyadını da kullanmak zorundadır. Madde 2 – Konuşurken, yazarken ve imza atarken önce adı, sonra soyadı kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve makam adları, kabile, yabancı ırk ve millet adları ile genel adaba uymayan veya çirkin ve gülünç soyadları kullanılamaz.

Soyadı değişikliği kime karşı açılır?

3. İsim veya soyadı değişikliği davası kime karşı açılabilir? Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesine göre isim veya soyadı değişikliği davasında davalı olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilir.

Soyadı değişikliği kaç yaş sınırı?

Çocuğun soyadı, soybağı hükümlerine göre kanunen belirlenir. Çocuk reşit oluncaya veya baba Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesindeki şartları ispat ederek soyadını değiştirmedikçe soyadının değiştirilmesi mümkün değildir.

Yeni kimlikte soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kanuna göre, isim ve/veya soyadı değişikliği talebinde bulunan kişi, ikametgahının bulunduğu yerin Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır. Bu nedenle, il veya ilçe idaresinin merkezi dışında bulunan Nüfus Müdürlüklerinden başvuru kabul edilmeyecektir.

Kadın isterse sadece kendi soyadını kullanabilir mi?

Kadın kızlık soyadını kullanmak isterse Yargıtay kararına göre değişiklik talebinde bulunabilir, Medeni Kanun’a göre değil. TMK’nın 187. maddesine göre kadına verilen imkân, kocasının soyadını ve kızlık soyadını kullanabilmesidir. Kadının sadece soyadını kullanmasına izin vermemiştir.

Kaynak: bgwellness.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr