İçeriğe geç

Şüphelinin Ifadesi Alınmazsa Ne Olur

Şüpheli ifade vermezse ne olur?

İfade vermeye gitmezsem ne olur: İfade vermesi için usulüne uygun olarak çağrılan ancak gelmeyen kişinin zorla getirilmesine karar verilir. Bu kişi ya polis karakollarında yakalanabilir ya da iş yerinden veya evinden alınabilir. Elbette zorla getirilen kişinin ifadesi en geç 24 saat içinde yapılmalıdır.

Savcı şüphelinin ifadesini almadan dava açabilir mi?

Ceza muhakemesinde savcının beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatması hukuka ve savunma hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle savcı beyanda bulunmadan ceza muhakemesi başlatamaz.

İfadeye gitmezsem ne olur?

Polise veya savcılığa çağrılırsam ve gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için gelmezseniz, size karşı tutuklama emri çıkarılabilir. Bu durumda, kolluk kuvvetleri sizi ifade vermeye zorlayabilir.

Şüphelinin ifadesi ne zaman alınır?

Zorunlu tutuklamanın süresi, “Zorunlu tutuklama kararıyla çağrılan şüpheli veya sanık, en geç yirmi dört saat içinde, yol izni olmaksızın, çağrıyı yapan hâkim, mahkeme veya savcı önüne çıkarılarak sorguya çekilmek veya sorguya çekilmek zorundadır.” ifadesiyle belirlenir.

Şüpheli suçu kabul etmezse ne olur?

Masumiyet karinesi ayrıca sanığın soruşturma ve kovuşturma sürecinde dezavantajlı duruma düşmemesini sağlar. Yargılama sırasında masum olduğu varsayılan şüpheli veya sanığın suçluluğu açık ve kesin bir şekilde kanıtlanmazsa, “şüphenin yararı ilkesi” uyarınca beraat kararı verilmelidir.

Şüpheli mahkemeye gelmezse ne olur?

Şüpheli mazeretsiz olarak duruşmaya gelmezse bu usulden vazgeçmiş sayılır ve mahkeme dosyayı genel hükümlere göre son işlem yapılmak üzere Başsavcılığa gönderir.

Şüphe üzerine ceza verilir mi?

Şüpheli ve belirsiz olaylar ve iddialar sanığa karşı kullanılamaz ve bir karara yol açamaz. Bir ceza mahkumiyeti olasılığa değil, açık ve kesin delile dayanmalıdır. Bu delil, teorik olsa bile, herhangi bir şüpheye veya başka bir olasılığa izin vermemelidir.

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.

Savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı verebilir mi?

Örneğin, savcı, önce ifadeleri almadan dosyaya dayanarak kovuşturma yapılmamasına karar veremez. Kararda ayrıca, sağladığınız delillerin neden yetersiz olduğuna dair bir gerekçe de bulunmalıdır.

Savcılık kaç günde ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.

İfade için polis arar mı?

Tanıklık çağrısı, ya çağrı kağıdıyla, kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma) evde şahsen bulunmasıyla ya da uygulamada en yaygın yöntem olan telefonla yapılır. Kişinin çağrıya katılma zorunluluğu yoktur, ancak makul bir süre içinde tanıklığa gitmesi önerilir.

Şüpheli ifadesini değiştirebilir mi?

Kolluk kuvvetlerinin savunma avukatı olmadan verdiği ifade, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme önünde doğrulanmadıkça karara esas teşkil edemez. Şüphelinin aynı olayla ilgili ifadesinin yeniden kayda alınması gerekiyorsa, bu işlem yalnızca cumhuriyet savcısı tarafından yapılabilir.

Şüpheli ifadesi ne tür bir delildir?

Şüpheli veya sanığın polis beyanı da delil olarak kabul edilir. Ancak, bir avukatın varlığı olmaksızın yapılan beyan, şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadığı sürece bir kararın temeli olarak kullanılamaz. Şüpheli veya sanık, hakim veya mahkeme önünde bir avukat olmadan polis beyanını doğrularsa, karar temel olarak kullanılabilir.

Şüphelinin ifadesini kim alır?

İfade alma, şüphelinin soruşturulan suçla ilgili olarak kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından sorguya çekilmesi anlamına gelir (CMK m. 2/1-g).

İfade alınmadan ceza verilebilir mi?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, bir kişi sanık veya davacı olarak ifade vermeye çağrıldığında ifade verme zorunluluğu yoktur; başka bir deyişle, bir kişi sessiz kalma hakkına sahiptir. Ancak, ifadeye gelmemek bir suçtur ve kişi ifadeye katılmakla yasal olarak yükümlüdür.

Şüpheli hangi durumda sanık olur?

Sanık, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından suçtan şüphelenilen kişidir. Sonuç olarak, soruşturma aşamasında şüpheli olarak kabul edilen bir kişi, kovuşturma aşaması başladıktan sonra sanık olarak kabul edilir.

Şüpheli ifadesi delil midir?

Avukat bulundurulmadan yapılan bir polis ifadesinin, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme önünde kabul edilmedikçe delil değeri yoktur ve bir hükme esas alınamaz.

Savcılık ne kadar sürede ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.

Asliye ceza mahkemesine gitmezsem ne olur?

Eğer bir ceza davasıysa, hazır bulunmanız gerekir. Katılmazsanız, mahkeme önce polis veya jandarma tarafından zorla getirilmenize karar verecek ve bu işe yaramazsa, size karşı bir tutuklama emri çıkaracaktır.

Kaynak: sendegel.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr