İçeriğe geç

Titiz Kelimesi Türkçe Mi

Titiz kelimesinin kökü nedir?

Bu çalışmada, titiz, yüksek ve Yüksel- kelimelerinin etimolojileri ele alınmıştır. Titiz kelimesi “delmek, delmek” anlamına gelir; yün, pamuk vb.’yi tellere ayırarak gevşetmek; anlamlı fiil dit- ~ tit-‘den türemiştir; “elle çok küçük parçalara kesmek” anlamına gelir; “Yüksek” ve “Yüksel-” kelimeleri “üst” kelimesinden türemiştir.

TDK titiz ne demek?

[1] Çok dikkatli ve özenli davranan veya bu şekilde davranılmasını isteyen birini memnun etmek zordur. [2] Temizliğe çok önem veren kişi. [3] Asık suratlı, öfkeli.

Mahalle kelimesi Türkçe mi?

Bu, Arapça ḥll kökünden gelen ve “barınak, köşk, mesken” anlamına gelen maḥalla(t) محلّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.

Eser kelimesi Türkçe mi?

Eser – Nişanyan Sözlüğü. Arapça As̠r kökünden gelen As̠ar أثر “1. “Ayak izi, iz, 2. Sanat eseri” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime, Arapça as̠ara أثر “aktardı” fiilinin aktif halidir.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

TDK Türkçe sözlük anlamı nedir?

TDK – Türk Dil Kurumu.

Titiz inlem nedir?

titiz: En küçük ayrıntılara dikkat eden kimse.

Huysuzsun ne demek?

Beklenmedik anlarda olumsuz tepki veren kişiler huysuz olarak tanımlanır. Ayrıca, sinirli ve çabuk sinirlenen ve diğer kişinin kalbini kırmaktan korkmayan kişiler de huysuz olarak tanımlanır.

Memleket kelimesi Türkçe mi?

Vatan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça mlk kökünden gelen ve “egemenlik (toprak), mülk, krallık, ülke, devlet” anlamına gelen mamlaka(t) مملكة kelimesinden alınmış bir kelimedir.

Cadde Türkçe mi?

Etimoloji. Cadde kelimesi Türkçe’de Arapça “allee” (ana cadde, geniş yol) kelimesinden gelir.

Semt Türkçe mi?

İlçe sözcüğü dilimizde yaygın olarak kullanılsa da Arapçadan Türkçeye geçmiş bir sözcüktür.

Yelek Türkçe mi?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde cepken (~Türk lehçesi: çapan <çapkan) adı verilen giysinin kolsuz biçimi olan yelek, çeşitli biçimlerde Batı dillerine çevrilmiştir. Bunlardan Fransızca "jile" sözcüğü yeniden Türkçeye dönüşmüştür.

Eski Türkçede er nedir?

Kökeni Eski Türkçe’ye dayanan er kelimesi, “insan, kişi” kelimesinden gelmektedir.

Edebiyat kelimesi Türkçe mi?

Edebiyat sözcüğü ilk olarak Şinasi ve Namık Kemal’in yazılarında kullanılmıştır. Sözcüğün Latince karşılığı olan litteratura, Fransızcaya (littérature) ve Fransızcadan Türkçeye çevrilmiştir.

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Titiz inlem nedir?

titiz: En küçük ayrıntılara dikkat eden kimse.

Tuzlu kelimesinin kökü nedir?

Oysa “milh” kök kelimesi “tuz” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kökten türeyen “melih, meliha” kelimesi “tuzlu”, “melahat” kelimesi ise “tuzluluk” anlamına gelmektedir.

Yoğurt kelimesinin kökü nedir?

Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.

Kaynak: flyingcam.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr