Ambalaj seçiminde nelere dikkat edilir?
Ambalaj özelliklerinin estetik bir görünüme sahip olması da önemlidir. Ambalaj tasarlanırken renk seçimi, tipografi, şekil ve desenlerin uyumu gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bir diğer önemli faktör ise ambalajın kullanıcı dostu olması, açılıp kapanmasının kolay olması ve ürüne ekstra koruma sağlamasıdır.
Ürün alırken ambalajın üzerindeki hangi bilgilere dikkat edilir?
Ürünün ambalajı üzerindeki son kullanma tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatlice okunmalıdır. Bozulmuş, kokulu, ambalajı ürünün hasar göreceği şekilde hasar görmüş veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler piyasaya arz edilmemeli veya satışa veya tüketime sunulmamalıdır.
Ambalajın üzerinde neler olmalı?
İlgili yönetmeliğe göre, gıda ambalajında sağlıklı gıda tüketimi için dikkat edilmesi gereken bilgiler yer almalıdır: Ürün adı, Ürünün içeriği, Ürünün net miktarı, Üretici firmanın adı ve net adresi, Üretim yeri, Seri numarası veya parti numarası, Üretim izni tarihi, İthalat kontrol sertifikası tarihi, Daha fazla makale…•28 Şubat 2018
Gıda ambalajı nasıl olmalı?
Gıda ambalajlarının sızdırmaz olması, ürüne özgü geçirgenlik özelliklerine (ışık, oksijen, nem, koku, tat) sahip olması, biyolojik tehlikelere karşı korumalı olması, böcek ve kemirgenlere karşı dayanıklı olması ve ambalaj üretiminde kullanılan malzemeler ile gıda endüstrisi arasında herhangi bir etkileşim olmaması gerekmektedir.
İyi bir ambalaj nasıl olmalı?
– Ürünü temiz tutmalı ve gıdaya yabancı maddelerin ve diğer mikroorganizmaların bulaşmasını önlemelidir. – Besin kayıplarını en aza indirmeli ve maksimum koruma sağlamalıdır. – Ambalaj tasarımı; taşıma, dağıtım ve depolama sırasında koruyucu ve elde tutulması kolay olmalıdır.
Ambalaj tipleri nelerdir?
En yaygın kullanılan ambalaj türleri; cam, metal, karton, plastik ve kağıt ambalajlardır. Her ambalaj türünün kendine özgü avantajları vardır. Örneğin, cam ambalaj kimyasal saldırıya dayanıklıdır ve geri dönüştürülebilir. Metal ambalaj dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Bir ürünü alırken nelere dikkat etmeliyiz?
1) Bir ürün satın alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını göz önünde bulundurun. 2) Satın almak istediğiniz ürünün fiyatının bütçenize uygun olup olmadığını kontrol edin. 3) Ürünü teslim almadan sözleşmeyi imzalamayın veya herhangi bir ön ödeme yapmayın. 4) Satın aldığınız ürünün sağlam ve ayıpsız olduğundan emin olun.
Ambalajın fonksiyonları nelerdir?
Ürünlerin ambalajlanması; koruma, depolama, taşıma, dağıtma, saklama, satma, iletişim kurma, bilgilendirme, sergileme ve kullanıma hazırlama işlevlerini yerine getiren koordineli bir sistem olarak tanımlanabilir. Ambalajın tüm bu işlevleri göz önüne alındığında multidisipliner bir yapıya sahip olduğu görülebilir.
Aldığımız ürünün üzerinde ne damgası olmalıdır?
TSE, tüketicilere ürün standartları hakkında bilgi ve güven veren bir damgadır. “TSE ne anlama geliyor?” sorusu hem tüketiciler hem de üreticiler tarafından sorulur. Damgadaki TSE kısaltması Türk Standartları Enstitüsü anlamına gelir.
Üçgen içinde 22 ne demek?
Kağıt/kartondan yapıldığını belirten kod numaraları 20,21,22…39’dur. Metal malzemeden yapıldığını belirten geri dönüşüm kod numaraları ise 40, 41…49’dur.
Ambalajların üzerindeki e ne demek?
Gıda etiketindeki E işareti, ürünün hacim veya ağırlığının ortalama değerini gösterir. Gıda endüstrisindeki paketleme makineleri tam olarak doğru miktarda doldurmayabilir veya paketlemeyebilir; her zaman bir hata payı vardır.
40 fe ne demek?
Metal: Metal malzemeden yapılan paket sayısı 40 ile 49 arasındadır. Bazen FE harfi ile gösterilir. Metal kutuları suyla yıkayarak temizleyin (içlerinde yiyecek artığı kalmamalı) ve kuruduktan sonra teneke veya karton kutuya koyun.
Paketli gıda satın alırken ambalaj üzerindeki hangi bilgilere bakmalıyız?
Gıda işletmecileri, önceden paketlenmiş gıdaların piyasaya arzında, gıdanın adının, tavsiye edilen tüketim veya son tüketim tarihinin, varsa özel saklama veya kullanım koşullarının ve işletmecinin adı ve adresinin dış ambalaj üzerinde yer almasını sağlar.
Etikette neler olmalı?
Etikette ne olmalı? Üreticinin tam adı. Üretim izninin tarihi ve numarası.
Zorunlu etiket bilgileri nelerdir?
Etikette yazılı metin en az 1,2 mm punto büyüklüğünde olmalıdır. Ambalajsız satılan ürünlerin ön yüzüne ve doğrudan satışa sunulan hazır gıdalarda ise tüketicinin görebileceği yerlere “gıdanın adı, alerjenler hakkında bilgi, gıda işletmecisinin adı ve adresi ve menşe ülke hakkında bilgi” yazılması yeterlidir.
Malzeme seçiminde nelere dikkat edilir?
Bunlar; mekanik dayanım, süneklik, üretilebilirlik, özel özellikler ve maliyettir.
Ambalajlama ilkeleri nelerdir?
Kullanılabilirlik ilkesi; sağlıklı olması, içindeki ürünün tazeliğini koruması, kırılmaz ve dayanıklı olması, ucuz olması, içindeki ürünün görünür olması, açılıp kapanmasının rahat olması, çevre dostu bir malzeme olması ve ilgi çekici olmasıdır.
Fabrika yeri seçiminde nelere dikkat edilir?
Bu tercih yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır: • Arazi mevcudiyeti ve maliyeti; • İşgücü arzı ve maliyeti; • Hammadde ve personelin tesise uzaklığı ve bunların ulaşım maliyetleri; • Su, yakıt, enerji ve kanalizasyon mevcudiyeti; Sağlık ve eğitim tesislerinin varlığı olarak sıralanabilir.
Gıda ambalaj tasarımında ne gibi faktörler önemlidir?
Ambalaj tüketicinin dikkatini çekmeli, ilgi uyandırmalı, tüketiciye ürünün özelliklerini bildirmeli, tüketicide güven duygusunu güçlendirmeli ve tüketicide ürün hakkında olumlu bir izlenim bırakmalıdır.
Kaynak: kadinmatinesi.com.tr