İçeriğe geç

Kadınlara Neden Hatun Denir

Türklerde hatun ne demek?

Hatun (kadın) kelimesi, tarih boyunca Türklerle temas kuran Asya ve Avrupa milletlerinin dillerine “Türk hükümdarının eşi, Türk kadını, saygın kadın, önde gelen kadın” anlamlarıyla girmiştir (ayrıntılı bilgi için bk. age., age.).

Bayan hatun ne demek?

Yetişkin kadınlar için kullanılan “avrat, hanım, hanımefendi, kadın, eş ve karı” sözcükleri standart dilde ve Türk-Türk lehçelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hatun kökeni bakımından Türkçe mi?

Eski Türkçedeki “kraliçe” anlamına gelen χatun veya ḳatun kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Hotan-Saka χattuna kelimesinden veya aynı anlamına gelen Sogdian χwatēn kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, Sogdian χwatāw “kral, hükümdar” kelimesinin dişil halidir. Bu kelime, Sogdian χwa “kendi” ve Sogdian tāw “güç, kuvvetli” kelimelerinin bir bileşimidir.

Eskiden kadınlara ne denirdi?

Kadın kavramına doğrudan karşılık gelen katun, hatun, ‘avrat (ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi sözcükler tespit edilmiştir. Türk döneminde hatun, katun ile aynı anlamda kullanılmaktadır.

Hatun manası nedir?

İslam Ansiklopedisi’ne göre “Hatun, Göktürkler’in ve daha sonraki Türk hükümdarlarının eşleri ve kadın akrabaları tarafından taşınan Soğd kökenli bir unvandır.”

Eski Türklerde avrat ne demek?

Yani selasü “avrâtil leküm مكل تاروع ثلث” ifadesindeki “avrât” kelimesi “kadın” anlamına değil, “örtüsü açık, örtüsüz, ‘kadının parçası olmaksızın’” anlamına gelmektedir.

Osmanlı döneminde hatun ne demek?

Hatun isminin ilk anlamı kadındır. Nisa, Zen ve Bayan kelimeleri de kadın anlamına gelir. Halk arasında Hatun kelimesi yerine Canan, Dilber ve Dam kelimeleri kullanılır. 13. yüzyıldan önce kurulan Türk beyliklerinde han ve hanların eşlerine Hatun denirdi.

Avrat ne anlama gelir?

Farsça, Kürtçe ve Urduca’da “avrat” kelimesi Arapça “avret” kökünden türemiştir ve genellikle “kadın” anlamına gelir. Mohammad Moin’in Farsça sözlüğüne bakarsanız, “awrah” iki anlama gelir: çıplaklık. Genç kadın.

Hatun Arapçada anlamı nedir?

“Kadın”, “hanımefendi”, “karı”, “san” anlamına gelen bu unvan, eskiden yüksek şahsiyetli kadınlara veya han eşlerine verilirdi.

Hatun ne demek Eski Türkçe?

Etimoloji | Kadın kelimesi Türkçe “hatun”, “kraliçe” kelimesinden gelir. Hatun kelimesi aynı anlama gelen Soğdca χwatēn kelimesinden alınmıştır.

Avrat kusurlu demek mi?

Cleapetturkey | Kadın kelimesinin farklı dillerde ne anlama geldiğine bir bakalım. Avrat: Arapçada “kusurlu” anlamına gelir.

Osmanlı’da avrat ne demek?

Avrat kelimesi geçmişte yaygın olarak kullanılan ancak günümüzde pek kullanılmayan kelimelerden biridir. Kadın eşler için kullanılan bir terimdir ve anlamını yitirmiş argo ve kaba bir terim olarak bilinmektedir.

Osmanlı zamanında kadınlara ne denirdi?

Kadı (Osmanlı İmparatorluğu) – Vikipedi.

Osmanlı’da güzel kadınlara ne denirdi?

En çok merak edilen ve en çok araştırılan kelimeler ise Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.

Hatun kimlere denir?

Hükümdarın (Kağan’ın) karısı olan kadına “Katun/Hatun” unvanı verilir ve yönetimde ve devlet protokolünde hükümdarı takip ederdi. Modern Türkçede kullanılan “eş” kelimesinin kökeni böylesine köklü ve önemli bir unvana dayanır.

Hatun eski Türkçede ne demek?

Etimoloji | Kadın kelimesi Türkçe “hatun”, “kraliçe” kelimesinden gelir. Hatun kelimesi aynı anlama gelen Soğdca χwatēn kelimesinden alınmıştır.

Göktürkçe hatun ne demek?

Kadın ve eş “Katun”dan gelir. “Katun” bir unvandır, Kağan gibi.

Eski Türklerde eşe ne denirdi?

“Eski Türklerde ‘ev hanımı’ kadındı: bu nedenle, bir ev hanımı için en yaygın kelime ‘evci’ idi. Göktürkler arasında buna ‘karı’ derlerdi. Osmanlıların ‘ev’ ve Çağatay Türklerinin ‘düğün’ kelimeleri de çok anlamlı ve derindi.

Hatun ne demek Türk Dil Kurumu?

Kadından başka ikinci anlamı hanımdır. Bazı eşler eşleri için “Hatun” kelimesini de kullanırlar. Bu nedenle eş anlamına da gelir. Bir diğer anlamı ise geçmişte hükümdarların ve hanların eşlerine Hatun denirdi.

Kaynak: transalmakine.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir