İçeriğe geç

Kadınlar Kendi Soy Ismini Kullanabilir Mi

Kadına kendi soyadını kullanma hakkı ne zaman verildi?

Türkiye’de 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ve 2001 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’na göre, evlenen kadınların eşlerinin soyadını alması zorunluydu ancak 2014 yılında yapılan değişiklikle, isteğe bağlı olarak doğum soyadı da kullanılabilecek.

Kadının soyadı ne zaman yürürlüğe girecek?

Kadının evlendikten sonra kocasının soyadını almasına ilişkin hüküm 28 Ocak 2024’te yürürlükten kaldırılacak. ◾Anayasa Mahkemesi (AYM), kadının evlendikten sonra kendi soyadını kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı.

Erkek kadının soy ismini alabilir mi?

“Kadın, evlilik sözleşmesi sırasında kocasının veya karısının kocasının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlilik sicil memuruna yapılır. Eşler, evlilik sırasında sicil memuruna veya istedikleri zaman sicil memuruna yazılı bildirimde bulunarak kızlık soyadlarını da kullanabilirler.

Sadece kızlık soyadımı kullanmak için ne yapmalıyım?

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelecekteki gelinler, evlilik için kayıt yaptırırken nüfus dairesinden aldıkları soyadı başvuru formunu doldurarak isteklerini beyan etmelidirler. Bir diğer seçenek ise evlilikten sonra isim değişikliği başvurusunda bulunmaktır.

Kadınlar artık kendi soyadını kullanabilir mi?

Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun “evlenen kadın kocasının soyadını alır” hükmünü iptal eden kararı iki gün içinde yürürlüğe girecek. Kararın ardından kadınlar artık sadece kendi soyadını kullanabilecek ve kocasının soyadıyla birlikte kullanmak zorunda kalmayacak.

Kızlık soyadı kullanma kalktı mı?

Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesini iptal eden kararıyla, kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma zorunluluğu 28 Ocak 2024’ten itibaren ortadan kalktı. Bu iptal kararına göre, evlenen kadın artık bekar olma, yani sadece kızlık soyadını kullanma hakkına sahip oluyor.

Evlilikte soyadı değişikliği kalktı mı?

28 Ocak’tan itibaren evli kadınlar ve kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadın adayları için herhangi bir yasal işlem yapılamayacak.

Evlenen kadın erkeğin soyadını almak zorunda mı?

Kadının kocasının soyadını alması zorunlu değildir; sadece kızlık soyadını da kullanabilir.

Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talep üzerine bekar evine dönerek bekar soyadını alabilir ve kapatılan nüfus müdürlüğünü yeniden canlandırabilir.

Evlenince soyadı otomatik değişir mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinde açıkça; “Kadın, evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, evlenme memurluğuna veya daha sonra nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak kocasının soyadından önce kendi soyadını kullanabilir.

Ailemizin soyadı nereden gelir?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hüküm, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olacağını açıkça belirtmektedir.

Türk soy ismi yasak mı?

Ama 27 Aralık’ta

Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı?

Soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Nüfus kayıtlarını düzeltme davaları olarak da bilinen soyadını değiştirme davaları, davayı açan kişinin, yani davacının ikamet ettiği yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Soyadını değiştirmek için mahkeme “meşru bir nedenin varlığı” kriterine dikkat eder.

Anne kızlık soyadı verilir mi?

HÜKÜM. Çocuğun yararına olduğu ispat edilirse çocuğa annesinin kızlık soyadı verilebilir.

Evlenince kütük değiştirmek zorunlu mu?

Zorunlu kayıt değişiklikleri kaldırılsın! Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 23. maddesinin 2. fıkrasında: ‘Evli bir kadının kaydı kocasının hanesine aktarılır.’ denilmektedir. Kocası ölen bir kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır.

Başka kişilerin Atatürk soyadını kullanması hangi tarihte yasaklandı?

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Soyadı ne zaman kullanılmaya başladı?

Soyadı Kanunu ile ilgili çalışmalar 1929’dan önce gündeme gelmiş ve bu çalışmaları yapanlar Mustafa Kemal tarafından ödüllendirilmiştir. Kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başlamış ve 15 maddeden oluşan 2525 sayılı Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te kabul edilmiştir.

İslamda kadın kocasının soyadını almak zorunda mı?

Anayasa Mahkemesi kararı yürürlüğe girdi: Evli kadınlar artık kocalarının soyadını taşımak zorunda değil!29 Ocak 2024

Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmediği takdirde, ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talep üzerine bekar evine dönerek bekar soyadını alabilir ve kapatılan nüfus müdürlüğünü yeniden canlandırabilir.

Kaynak: baransay.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr