İçeriğe geç

Ahıska Türkleri Terekeme Mi

Terekeme Türkleri kimlerdir?

Karapapak ismi Kafkasya’daki komşu halklara, siyah koyun yününden yapılmış Astrakhan papakları giydikleri için verilmiştir. Karapapaklar için kullanılan bir diğer isim olan “Terekeme”, Türkmen kelimesine karşılık gelen Arapça Terâkime (تراکمه) kelimesinden gelmektedir.

Terekemeler Kafkas mıdır?

At üstündeki dövüş yetenekleriyle tanınan Karapapak/Terekeme Türklerinin kadim yurdu, Kafkasya’da Gürcistan’ın Borçalı bölgesidir.

Terekeme diye kime denir?

Terekemelerin ataları Terek Nehri kıyısında yaşarken, bazı sebeplerden dolayı bu yerleri terk edip Gürcistan ve Türkiye’ye yerleştiler. Gürcistan ve Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar onlara Terekeme adını verdiler.

Ahıska Türkleri soyu nereden gelir?

Ahıska, Güney Gürcistan’da bir bölgedir. Kıpçak Türk kabileleri bu bölgeye yerleştikleri için Ahıska Türkleri adını almışlardır.

Terekeme Azeri mi?

Terekeme kelimesi Karapapaks olarak da ifade edilebilir. Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik kabilelerden biri olarak ifade edilebilir.

Terekemeler Rus mu?

Terekemeler, İran ve Kafkasya’ya gelen Oğuzların ilk Türk kabileleridir. On birinci yüzyılda kuzey İran, Azerbaycan ve Gürcistan bölgelerine geldiler, izole bir şekilde yaşadılar ve Türk geleneklerini ve şamanizmlerini sürdürdüler.

Terekemelerin dini inancı nedir?

Karapapah Terekeme Türklerinin neredeyse tamamı Müslümandır. Sünni Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Ancak İran ve Azerbaycan’ın etkisi nedeniyle Şii mezhebinin mensupları da vardır.

Terekemeler oğuz mu kıpçak mı?

Karapapaklar veya Terekemeler; Türkmen ve Kıpçak adlarıyla anılan iki ayrı Türk unsurunun kaynaşmasıyla ortaya çıkmıştır (2002: 41).

Terekemeler alevi midir?

Dini İslam’dır ve Karapakların çoğunluğu Hanbeli mezhebine, yani Sünnilere mensuptur. Ülkemizde Alevi Terekemeler’in de olduğu bilinmektedir.

Erzurumlular Terekeme mi?

Terekemelere “Karapapak” da denir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Bursa gibi şehirlere göç etmiş çok sayıda Karapapak bulunmaktadır.

Terekeme ne demek Kürtçe?

Birincisi, “Terekeme” “Türkmen” kelimesinden türemiştir. İkincisi, İslam’ın Anadolu’da ilk yayıldığı yıllarda Mekke’den getirilen göçmen Araplara verilen “Mekke’yi terk etme” kavramıdır. Üçüncüsü, Terekeme arasındaki söylentilere göre, “eski vatanlarını terk ettikleri” için bu ismi almışlardır.

Terekeme hangi dilde?

Borçlu Karapapak/Terekeme lehçesi, Azerbaycan Türkçesinin batı grubu lehçelerinden biridir.

Ahıska Türkleri Oğuz mu Kıpçak mı?

Günümüzde Ahıska Türkleri, eski Sovyetler Birliği ve Türkiye’de dağınık bir şekilde yaşamaktadır. Türk edebiyatı Ahıska Türklerinin etnik olarak Kıpçak Türkleri olduğunu iddia etse de, kullandıkları dil Oğuz grubundan gelmektedir ve Türk Türkçesi olarak sınıflandırılmaktadır.

Ahıska Türkleri Gürcü mü?

Gürcüler arasında asimile olmuş Gürcüleşmiş bir Hristiyan toplumudur. Meskhi bölgesinde yaşayan ve 1944’te sürgün edilen Türk ve Müslüman topluluk olan Meskhi Türklerinin, Meskhi’de yaşamayan Gürcü ve Hristiyan Meskhilerle hiçbir bağlantısı veya akrabalığı yoktur.

Gürcüler Türk kökenli mi?

Gürcistan Tarihi. Kafkasya’nın yerli halklarından biri ve dünyanın en eski milletlerinden biri olan Gürcüler, en kalabalık nüfusa ve en derin siyasi geleneğe sahip Kafkas halkıdır.

Terekemelerin dini inancı nedir?

Karapapah Terekeme Türklerinin neredeyse tamamı Müslümandır. Sünni Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Ancak İran ve Azerbaycan’ın etkisi nedeniyle Şii mezhebinin mensupları da vardır.

Terekemeler alevi mi?

Esas olarak Karapapak (Batı (Oğuz) dillerinden biri, Azerbaycan diline yakın). Bu dil Türkiye’de hala yaygın olarak konuşulmasına rağmen, Doğu Anadolu lehçeleriyle asimile olmuş ve karışmıştır. Dini İslam’dır ve Karapakların çoğunluğu Hanbali mezhebine, yani Sünnilere mensuptur. Ülkemizde Alevi Terekemeler’in de olduğu bilinmektedir.

Terekeme ne demek Kürtçe?

Birincisi, “Terekeme” “Türkmen” kelimesinden türemiştir. İkincisi, İslam’ın Anadolu’ya ilk yayıldığı yıllarda Mekke’den göç eden Araplara verilen “Mekke’yi terk etme” kavramıdır. Üçüncüsü, Terekeme arasındaki söylentilere göre, bu ismi “eski vatanlarını terk ettikleri” için almışlardır.

Terekeme nerelerde var?

Terekemelere “Karapapak” da denir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak bulunmaktadır. Bu çalışmada Terekeme-Karapapak Türklerinin yerleşim alanları incelenmiştir.

Kaynak: halliburton.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr