Korkak bezirgan ne kar eder ne zarar atasözünün anlamı nedir?
Cevap: İşlem yapmaktan korkan bir yatırımcı, kendini zarardan korur ancak kar elde edemez.
Korkak tüccar ne kar eder ne zarar?
[1] İş yapmaktan korkan tüccar, kendisini zarardan korur, fakat kâr elde edemez.
Bezirganı ne demek?
Rapier. Çıkarcı, çıkarcı, çıkarcı kişi: Bu bencil, bu vatansız, bu esnaf halkımızı partimizden ve demokrasimizden uzaklaştırdı (Ahmet Kabaklı).
Tüccarın ne demek?
Tüccar nedir sorusunun cevabı kısaca alım satımla uğraşan bir meslek grubu olarak verilebilir. Tüccar kendi adına veya başka bir şirket adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen mal veya hizmetleri bir kar payı ekleyerek satar. Halk arasında “iş adamı” olarak da bilinir.
Aç kapıyı bezirgan başı’nın anlamı nedir?
– Aş gapıyı bezirgânbaşı, bezirgânbaşı. – Yemin ederim açmam, yemin ederim açmam, bunun karşılığında ne verirsin, ne verirsin? Bu sözlerle birlikte; kervan, ipek yükü, tunç küre veya prens tahtı gümüş/elmas taç gibi terimlerin çokluğu, deveye yüklenen malların değerli olduğuna işaret eder.
Bezirgan tüccar nedir?
İslam Ansiklopedisi’ne göre Bezirgân, “ticaretle, para alışverişiyle ve kamu ve özel kuruluşlara mal tedarikiyle uğraşan büyük tüccar” anlamına gelir. Kelimenin kökeni Farsça “bâzârgân” veya “bâzergân”dır.
Bezirgan ne demek Osmanlıda?
Bezirgân, “ticaret, para alışverişi ve resmi ve özel kuruluşlara mal temini ile uğraşan büyük tüccar” anlamına gelir (İpşirli, 1992, s. 103). Bezirgân terimi, Osmanlı dönemi belgelerinde özellikle ipek ve kumaş ticaretiyle uğraşan zengin tüccarı ifade etmek için kullanılmıştır.
Tüccar adam ne demek?
Tüccar veya tacir, başka bir kişinin ürettiği mallarla ticaret yapan kişidir.
Tüccar nedir örnekleri?
Bayi kelimesinin çoğulu olan bayi kelimesi dilimize Arapçadan gelmiştir. Bu kelime ülkemizde çoğunlukla tekil olarak kullanılır. Bayiler potansiyel müşterilerine sadece ürün değil aynı zamanda hizmet de sunabilirler. Bayilerin sunduğu hizmetlere örnek olarak bisiklet kiralama veya araba kiralama verilebilir.
Osmanlı’da tüccar ne demek?
Yabancı veya göçmen olarak kabul edilen Osmanlı tüccarlarına “müstemin” veya “müstemen” denirdi. Müstemin olarak adlandırılan bu Avrupalı tüccarlar, yabancı devletlere ticaret ayrıcalıkları verildiğinde8 ve statüleri anlaşmalarla belirlendiğinde9 Osmanlı İmparatorluğu’nda ticaret yapmaya başladılar.
Kar zararın kardeşidir atasözünün anlamı nedir?
[1] Ticaret yapan kişi; sadece kâr edeceğini düşünmemeli, aynı zamanda para kaybetme riskini de göze almalıdır. Alışverişte kâr ve zarar bir arada gider.
Çoğu zarar azı karar atasözünün konusu nedir?
[1] Yapılacak iş ne olursa olsun, aşırıya kaçılmamalı, herkesin uygun gördüğü düzeyde kalınmalıdır.
Kaynak: fizza.com.tr