İçeriğe geç

Savunma Almadan Tutanak Tutulur Mu

Savunmasız tutanak geçerli mi?

Kanunda açık bir düzenleme bulunmadığından, bir çalışanı ihbar edip ihtar çekerken ayrı bir savunma beyanı istenmemektedir. Ancak iş sözleşmesi feshedilecekse, fesih öncesinde yazılı bir savunma beyanı alınması gerekmektedir.

İş yerinde savunma yazmak zorunlu mu?

Bu bağlamda işverenin iyi niyetli davranması ve alternatif bir yol sunması önemlidir. Genel olarak İş Kanunu’nun 19. maddesi uygulanır.

Tutanak olmadan savunma yazılır mı?

Yazılı savunma, olayın resmi kaydıdır ve olası bir mahkeme davasında delil olarak hizmet eder. Ancak bazı durumlarda, savunma çalışanın talebi üzerine sözlü olarak da verilebilir. Bu durumda, sözlü savunma bir protokole kaydedilmeli ve tüm taraflarca imzalanmalıdır.

Hangi durumlarda savunma istenir?

Genel kural olarak, sözleşmeye aykırı davranıldığının tespit edildiği ve haklı nedenle fesih teşkil etmeyen ancak hizmetlerin sağlanması üzerinde önemli olumsuz etkisi bulunan her durumda fesih öncesinde bir savunma elde edilmesi gerekir.

Kaç tutanaktan sonra işten çıkarılır?

Bir çalışanın işyerinde kaç dakika işten çıkarılabileceğine dair genel bir kural yoktur. Çalışanın eylemlerine bağlı olarak, çalışan bir rapor bile tutmadan işten çıkarılabilir veya bazen 3 dakika içinde işten çıkarılmayabilir.

Savunma alınmadan uyarı verilir mi?

İşverenin kendisini ancak iş sözleşmesi feshedilmeden önce savunması zorunludur. Çalışan uyarılmış olsa bile, kendisine bir yükümlülük yüklenmez. Çalışan davranışından dolayı uyarılmış olsa bile, kendini savunmazsa uyarı geçersiz olmaz.

Tutanak yiyen işçi tazminat alabilir mi?

Örneğin, işe sarhoş gelen veya bir meslektaşıyla alay eden bir çalışan hakkında şikayette bulunulursa ve şikayeti kaydeden tanıklar bu olayı mahkemede doğrularsa, bu durum işveren tarafından ispat edilecektir. Bu durumda çalışan kıdem tazminatı ve fesih tazminatı almaya hak kazanmaz.

Savunma yazılmazsa ne olur?

Çalışan bir savunma yazmazsa, bu durum işveren tarafından kanıt kolaylığı için kaydedilmelidir. Ancak, bu kaydedilmese bile, savunmanın çalışanın bilgilendirildiğini göstermesi yeterlidir. Çünkü çalışan bilgilendirildi ve kendini savunması için makul bir süre verildi.

İşçi tutanağı imzalamazsa ne olur?

Bildirilen çalışan bunu imzalamazsa, işyerindeki durum bir raporla kayıt altına alınacaktır. İşverenin feshi yazılı olarak bildirmesi ve fesih nedenini açıkça belirtmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Savunmayla işten çıkarılır mı?

Hukuk Dairesi’nin bu konudaki kararında; “Fesih ile birlikte veya fesih sonrasında savunma talebinde bulunulması feshi geçersiz kılar. Aynı şekilde ihbar süresi içinde itiraz edilmesi de feshi geçersiz kılar.” denildi.

İşçiye savunma için kaç gün verilmeli?

Çalışanın savunmasını sunması için en az yedi günü vardır. Çalışan bu süre içinde savunmasını sunmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

İşçiye hangi hallerde tutanak tutulur?

Çalışanın iş ve işyerini bozan davranışlar sergilemesi halinde, işveren söz konusu çalışan için bir rapor tutacaktır. Çalışan-işveren ilişkisinde bir rapor tutulması, olumsuz bir olayın çalışanın veya işverenin çalışmaya devam etmesini engellediğini gösterir.

Savunma vermezse ne olur?

ÖZET: İş sözleşmesi işçinin verimliliği veya davranışı ile ilgili nedenlerle feshedildiğinde işçinin savunması ileri sürülmelidir. İşçinin savunması ileri sürülmeden haklı nedenle fesih yapılması halinde; fesih geçersiz sayılacak ve işe iade davası işçi lehine kapanacaktır.

Hangi hallerde savunma alınmaz?

Özellikle ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde işçinin savunması aranmaz. İş sözleşmesini haklı nedenle feshetmek isteyen taraf, fesih niyetini diğer tarafa bildirmeli ve yönlendirmelidir; aksi takdirde haklı nedenle fesih geçersizdir.

Tutanak olaydan kaç gün sonra tutulur?

Rapor, olayın meydana geldiği gün yapılmalıdır. İşe devamsızlık için bir rapor yapılırsa, devamsızlık yapan çalışan, tanıkların huzurunda evden veya cep telefonundan aranmalı ve neden işe gelmediği sorulmalıdır.

Tutanak nasıl geçersiz olur?

Rapor resmi bir belge olduğundan resmi kurumlar tarafından akredite edilmiş sayılır. Hazırladığınız protokol belgesi gerekli şartları taşımıyorsa geçersiz sayılabilir.

Tutanak ne zaman geçersiz olur?

Şirket ve poliçe tespit edilemediği takdirde rapor geçersiz olacağından, tarafların sigorta şirketleri ve trafik poliçe numaralarının tam ve doğru olarak belirtilmesi gerekmektedir. Raporun beş iş günü içerisinde sigorta şirketine iletilmesi gerekmektedir.

Tutanak tutulan kişi imzalamazsa ne olur?

Uygulamada, işverenler fesih için bir temel olarak iş sözleşmesini feshetmeyi düşündükleri çalışanlar için bir protokol tutarlar. Ayrıca, rapor tutulduktan sonra çalışanın savunmasını da üstlenirler. Çalışan bu protokolü imzalamazsa iş sözleşmesinin feshedileceğini belirtir.

Savunma verilmezse ne olur?

İş Kanunu 19/2; “..Bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilebilmesi için, işçinin kendisine yöneltilen suçlamalara karşı savunmasını alması gerekir…” Aksi halde yapılan fesihler haksız fesih sayılır ve işçi lehine işe iade davası açılır.

Kaynak: whali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fudek.com.tr