Talâk hangi durumlarda geçersiz olur?
Boşanma kararı veren kimsenin akıl sağlığının yerinde olması, akıl hastası, bunak, hastalık vb. gibi bir kimsenin boşanması gerekir. Çeşitli sebeplerle akıl sağlığını kaybeden kimsenin boşanması geçerli değildir.
Sinirle söylenen talâk geçerli mi?
a) Akıl ve şuur sahibi, ne söylediğini bilen bir kimsenin öfkelenerek söylediği boşama sözü ittifakla sahihtir. b) Öfkelenerek aklını ve şuurunu tamamen kaybeden, ne söylediğini bilmeyen akıl hastasının boşaması ise ittifakla batıldır (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, 3/244).
İmam nikahı hangi durumlarda düşer?
Dini nikahlı bir çiftin boşanması için erkeğin üç kez “boş ol” demesi yeterlidir. Ayrıca eşlerden birinin dinini değiştirmesi veya resmi boşanma olması durumunda imam nikahı iptal edilir. Dini nikahta hangi sorular sorulur? İmam nikahında, resmi nikahtakinden farklı sorular sorulur.
3 defa boş ol demek 1 talâk midir?
Aynı anda iki veya üç talakla boşanmanın hükmü nedir? İslam’a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre, koca karısını en fazla iki kez boşamışsa, onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü talak, aralarındaki evliliği tamamen sona erdirir.
Babanın evine git demek nikâhı bozar mı?
Bu tür ifadelere ima sözcükleri denir. “Babanın evine git,” “Git,” “Sen benim karım değilsin,” “Ben senin kocan değilim.” Bu tür ifadeler boşanmada kullanılan alaycı sözcükler arasındadır. Bu tür sözcüklerin boşanmada etkili olması için, erkeğin bu sözcükleri boşanma niyetiyle söylemiş olması gerekir.
Talakta niyet önemli mi?
Boşamada olduğu gibi muhalede de niyetin gerçekleştiği yer mecazi sözlerdir. Ancak muhalede, kocanın karısına boşama hakkını vermesi ile kocanın niyeti, kadının karısına boşama hakkını vermesi ile karının niyeti ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Vesveselinin talakı geçerli mi?
İmam Şafii (204/820), doğuştan veya sonradan oluşan bir sebeple akıl sağlığı bozulmuş olan, akıl hastası, bunak, müvevim ve zatü’l-cenb hastaları gibi kimselerin hastalıkları devam ettiği sürece boşanmaları, namaz ve had kılmaları gerekmeyeceğini belirtmektedir70.
Hangi sözler nikâhı bozar?
Bir koca karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Koca karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz.
Sinirle söylenen nikâh düşer mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, eşler arasında öfkeyle söylenen “Seni boşadım” veya “Boşan” sözleri boşanma için yeterli oluyor.
Aldatmak imam nikahını bozar mı?
Diyanet’in yayınladığı “Fetvalar” kitabında, “Eşlerden birinin zina etmesi, evliliklerine zarar vermez” ifadesi yer alıyor.
Ayrı yatan eşlerin nikahı düşer mi?
Eşler uzun süre birbirlerini görmezse evlilik zarar görür mü? Evlilik boşanma, sözleşmenin feshi veya ölümle sona erer. Bu durumlardan biri gerçekleşmediği sürece eşlerin uzun süre ayrı kalması evliliklerine zarar vermez.
Seni boşayacağım demek nikahı bozar mı?
Bir kimsenin karısını, “Seni boşayacağım” veya “Seni boşayacağım” gibi sözlerle tehdit etmesiyle boşanma gerçekleşmez. Çünkü bu tür sözler, geleceğe yönelik bir tehditten başka bir şey değildir (Kâsânî, Bedâîu’s-sanâi’, 3/101).
Boş ol derken şahit gerekir mi?
Yoksa şahit boşanmanın geçerliliği için şart mıdır, yoksa şahitsiz boşanma geçerli midir? İslam hukukunda genel olarak kocanın evli eşine sözlü ve yazılı olarak iradesini bildirmesinin yeterli olduğu kabul edildiğinden, şahitsiz boşanma geçerli sayılmaktadır.
Öfke halinde boşama geçerli mi?
Buna göre öfke hali, boşanmanın geçerli sayıldığı kişinin ciddiyetini ifade eder. Bu âlimler, öfkenin düşük veya yüksek olması arasında bir ayrım yapmamışlardır. Boşanma çoğunlukla öfke halinde gerçekleştiğinden, öfkeli kişinin boşanmayı tanımaması, onun neredeyse hiçbir boşanmayı geçerli saymaması anlamına gelir.
Boşanalım demekle nikâh düşer mi?
Boşanma, kişinin nihai kararına ve bu kararın yoruma açık olmayacak şekilde formüle edilmesine dayanır. “Boşanalım, ayrılalım, ayrılmak istiyorum.” Bu tür ifadeler sadece dileklerdir. Erkek, kadının bu tür isteklerine “Tamam” diyerek olumlu yanıt verirse, bu sözler boşanmaya yol açmaz.
1 Talakla Boşama Olur mu?
Cevap: Boşanma niyeti olmadan bile açıkça boşanmak için kullanılan sözcükleri (örneğin, “boşanmak”, “boşandım”) kullanmak boşanma olacaktır. Sadece boşanmak için kullanılmayan sözcükleri (ayrılmak, örtbas etmek, çıkmak) boşanma niyetiyle kullanırsa, bu boşanma olacaktır.
Sarhoşun talakı geçerli mi?
Bugün, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi internet sitesinde yayınlanan fetvada, sarhoşun boşanmasının geçersiz olduğu belirtiliyor. 64 Bu daha elverişli bir durumdur. Çünkü evliliğin sona ermesi sadece eşleri etkileyen bir durum değildir. Ailedeki herkes bu durumdan etkilenebilir.
Nikâhı ne düşürür?
Bir erkek karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Eğer erkek karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz. Eğer erkek karısına “babanın evine git, evimden defol ya da cehenneme git” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik iptal edilir.
Eşler ne kadar ayrı kalırsa resmi nikâh düşer?
Türk Medeni Kanunu’na göre, anlaşmalı boşanma davası açabilmek için çiftlerin en az bir yıldır evli olmaları gerekmektedir. Bu şartı sağlamayan çiftler için çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.