İkindi namazı farzdan sonra sünnet kılınır mı?
Sünnet namazların farz namazlarla birlikte kılınmasının dayanağı nedir? Hz. Peygamber (s.a.v.) farz namazlardan önce ve sonra sünnet namazlar kılmış ve ümmetine tavsiye etmiştir. Bu nedenle mümkün olduğunca günlük namazlarla birlikte düzenli (revatib) sünnet namazlar kılınmalıdır.
Namaza kaç dakika kala sünnet kılınmaz?
Bu an öğle namazı vaktinden yaklaşık 10 dakika önce olduğu için bu vakitte namaz kılmak mekruhtur. İkindi güneşinden sonraki, güneşin sararıp parlamadığı ve gün batımına kadar sürdüğü vakit aynı zamanda dinlenme vaktidir.
İkindi namazının sünneti ne zaman kılınmaz?
İkindi namazının sünnetine özel bir önem verip, onu kerahat vaktine, yani gün batımından hemen önceye ertelemek doğru görülmemiştir. İkindi namazının sünneti, ikindi ezanının okunmasından 45-50 dakika sonra ve gün batımından önce kılınmalıdır.
İkindi namazı akşam namazına 10 dakika kala kılınır mı?
Son ikindi namazı güneş batmadan hemen önce kılınır, ancak bir özür olmadıkça o vakte kadar geciktirilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra aceleyle ve savsaklayarak kılmayı münafıkların namazı olarak nitelemiştir (bkz.
Hangi namazda farz önce kılınır?
Cemaatle namaz kılan kimse, bu namazları birbiri ardına ve sırasına göre kılar; iki farz arasında sünnet kılmaz ve başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ve ikindi namazlarının farzları öğle veya ikindi vaktindedir; akşam ve yatsı namazlarının farzları ise akşam veya yatsı vaktinde ara verilmeden birbiri ardına kılınır.
İkindi namazının farzından sonra namaz kılınır mı?
Hz. Peygamber’in farz ikindi namazından sonra nâdir bir namaz kıldığını söyleyen rivayetler vardır. Bu rivayetleri rivayet eden Hz. Aişe’nin iddiasına göre Hz. Peygamber farz ikindi namazından sonra kıldığı bu namazı hiç terk etmemiştir.
Peygamber efendimiz ikindi namazının sünnetini neden terk ederdi?
Peygamber (s.a.v.) bunu kalıcı kılmış ancak bazen bağlayıcı olmadığını göstermek için bırakmıştır; mukhî olmayan sünnet, bazen yaptığı, bazen terk ettiği sünnet anlamına gelir. Mukhî olmayan sünnetlere müstehab da denir. Mukhî sünnetleri bir mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
İkindi kerahat vakti sünnet kılınır mı?
Hanefilere göre, zikredilen namazlar kılınsa bile, daha sonra tekrar kılınması gerekir.13 Çoğunluk âlimlere göre ise kerahet vakitlerinde faziletli namazlar kılmak mekruhtur.
Namaza geç kalınca sünnet kılınır mı?
Kılınmayan sünnetler, vakit çıktıktan sonra kaza edilmez. Ancak, vaktinde kılınmayan sabah namazı, aynı günün sonundan önce kaza edilirse, sünnetiyle birlikte kaza edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/65).
Hangi namazların sünneti terk edilmez?
Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünneti, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti, Peygamber Efendimiz’in devamlı olarak kıldığı ve nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara Sünnet-i Müekkede denir.
Sabah namazının farzını kıldıktan sonra sünnet kılınır mı?
(Buhârî, Mevâkîtu’s-salât, 30 [581]; Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 10 [1276-1277]) Sabah namazından sonra kaza namazı kılmak mekruh görülmüştür (Merğinânî, el-Hidaye, 1/42).
İkindi namazının sünnetinde salli barik okunur mu?
Bu sebeple ikindi ve yatsı namazlarının farzlarından önce, nafile namazların ilk rekatında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur.
Son 20 dk kala ikindi kılınır mı?
Güneş batmadan önceki kerahet vaktinde, sadece o günün ikindi namazı kılınabilir. Ancak, ikindi namazını o vakte kadar özürsüz olarak geciktirmek mekruhtur.
Yatsıya 10 dk kala akşam kılınır mı?
Cevap: Namazı bitirip akşam namazını kılabilir.
Kerahat vakitlerinde neden namaz kılınmaz?
Çünkü güneşin tam doğduğu, en yüksek noktasına ulaştığı ve tam battığı zamanlar Zerdüştler için ibadet vakitleridir. Bu zamanlarda namazı yasaklamak veya kısıtlamak, Müslümanların ateşperestlerin namaz vakitleriyle çakışarak onlar gibi olmalarını önlemek içindir.
Cumanın farzından sonra ilk sünnet kılınır mı?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. İki âlim görüşünden daha doğru olanına göre, cuma namazının farzından önce müekked sünnet yoktur. Ancak bir Müslüman camiye geldiğinde, her iki rekattan sonra selam vererek istediği kadar namaz kılabilir.
Peygamber efendimiz ikindi namazının sünnetini neden terk ederdi?
Peygamber (s.a.v.) bunu kalıcı kılmış ancak bazen bağlayıcı olmadığını göstermek için bırakmıştır; mukhî olmayan sünnet, bazen yaptığı, bazen terk ettiği sünnet anlamına gelir. Mukhî olmayan sünnetlere müstehab da denir. Mukhî sünnetleri bir mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Hangi vakitlerde farzdan sonra sünnet kılınmaz?
Sabah namazının sünneti hariç, imsak vakti başlar, güneşin doğmasına kadar, ikindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar, akşam namazının vakti vacip olmadan önce girince, cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonraya kadardır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/269-271).
Hangi vakit namazın sünneti terk edilmez?
Hangi sünnet terk edilmemelidir? Beş vakit namazdan önce ve sonra kılınan nafilelerin bir kısmı Müekked Sünnet, bir kısmı da Müekked Olmayan Sünnettir. İkinci kısım da müstehap ve tavsiye edilen olarak adlandırılır. Bunlar, nafileler arasında en kuvvetli sünnet olan sabah namazından önce kılınan iki rek’attır.
Kaynak: eurocity.com.tr